Bogdan:
Widzę, że wszystkie dzisiejsze zadania są rozwiązane lub są rozwiązywane.
Zamieszczam wobec tego zadanie, które znalazłem dzisiaj na jednej ze stron
matematycznych.
Spróbujcie się zmierzyć z tym zadaniem.
Oto one:
W równoległoboku ABCD dane są: |AB| = 9, |BC| = 5, |<ABC| = 120*.
Punkt E leży na boku AB i |AE| = 6. Punkt F jest środkiem boku BC. Proste CE i DF
przecinają się w punkcie K. Oblicz pole czworokąta EBFK.
22 sty 00:36
nocek: Witam ! to z matmixa! widziałam!
Jest tam chyba rozwiazane

pozdrawiam!
Ja uczę studenta podstawowych wzorów do obliczania pochodnych

bo jest widzę "cienki" bolek(bez urazy)
22 sty 00:40
Bogdan:
Tak, widziałem Twoją lekcję.
Zadanie jest z matmixa, ale mam wrażenie, że kiedyś już je gdzieś widziałem
i rozwiązywałem. Rozwiązania tam jeszcze nie ma, pojawi się za kilkanaście dni.
22 sty 00:47
Basia:
Zdaje mi się, że było na forum.
22 sty 00:49
Basia:
Dzisiaj już chyba nie jestem w stanie, ale przymierzę się. Ciekawe zadanie
22 sty 00:56
nocek: Basia !
Dawaj to zadanko! Do rana jeszcze dużo czasu!
Myślę,ze Bogdan podrzuci nastepne!
22 sty 01:18
Bogdan:
Trzeba się udać na zasłużony odpoczynek.
Dobranoc.
22 sty 01:22
Bogdan:
No jeszcze nie idę spać
22 sty 01:23
Bogdan:
Czy podać pole czworokąta, jakie otrzymałem? Sposobu rozwiązania nie będę podawał.
22 sty 01:42
nocek: Podaj!... podaj!

Szybko się uwinałes

... no ale pisałes ,że juz miałes z nim do czynienia
"spryciarzu"
22 sty 01:44
Bogdan:
Sądzę, że ciekawsze od odpowiedzi będą metody rozwiązania tego zadania.
Myślę, że każdy z nas wpadnie na inny sposób jego rozwiązania i proponuję wymienić się
swoimi metodami.
Podaję odpowiedź: P = (165√3) / 56
22 sty 01:50
Bogdan:
Chciałem sprawić Wam przyjemność chyba niebanalnym zadaniem. A rozwiązywałem je
wieczorem, nim je tu przedstawiłem. Zanim wpadłem na pomysł, też się z nim trochę
pogimnastykowałem.
22 sty 01:54
nocek: Ok!
Dzięki!.... ale to juz nie dzisiaj!.... jeszcze brydża z komputerem zaliczę

Ciekawe co na to zad,? " zzk" (czytałeś "spięcie" z Basią?

Miłych snów!
22 sty 01:56
Bogdan:
Czytałem i byłem zażenowany.
A ja zagram z komputerem w szachy.
Dobranoc.
22 sty 02:02
Basia:
Cześć koledzy!
Mam; wynik taki sam jak u Bogdana. Pisać czy jeszcze czekać Eto, Nocku itd.
Dało mi popalić, ale jak już człowiek zauważy wreszcie to co powinien, sam się dziwi, że
od razu nie widział.
22 sty 13:35
Bogdan:
Jest kilka dróg prowadzących do rozwiązania. Ciekaw jestem Basiu Twojej drogi.
23 sty 13:35
Eta: Witam!
Dawaj Basia,bo mi niestety nie wychodzi!
Mam pole ΔEBC= 15
√3/4 a, pola tego ΔKFC ... za "diabła" !
Dajcie wskazówkę!, bo już mam dosyć tego "krążenia"

Myślę,że jakiś prosty "kruczek" ale nic mi nie przychodzi do głowy!
Liczę i z wł. środkowych trójkąta, ... i nic!
Pasuję!.... choc to do mojej "zaciętości nie podobne!

ale...... "pas"

Wczoraj serwer "padł"?( myślałam,że to tylko coś u mnie się dzieje z kompem

Pozdrawiam!
23 sty 13:44
Eta:
Witam Bogdanie!
Właśnie żadna z nich nie doprowadziła mnie do poprawnego rozwiazania!

I poddaję się

23 sty 13:46
Basia:
przedłużam podstawę i prostą DF tak żeby przecięły się w punkcie M
trójkąty BFM i CFD są przystające
trójkaty EKM i CKD podobne
P = PEKM - PBFM
z tego korzystałam i nawet się za bardzo nie narachowałam
jak chcesz to Ci wieczorem napiszę całe rozwiązanie, ale może wolisz dalej sama powalczyć
23 sty 14:06
Basia:
Cześć Bogdanie !
Innych dróg już nie szukałam, ale jak znasz to się pochwal; warto poznać
23 sty 14:08
Eta: Dzięki Basia!
Właśnie tez takiego "przedłuzenia" korzystałam!
Nie wiem czemu mi nie wychodziło?
Narazie nie pisz rozw. .... podziałam! ..jeszcze

Basia ! zobacz do "Monika"!
23 sty 14:12
Bogdan:
Witam Eto, też myślałem, że mój komputer złapał jakieś paskudztwo, sprawdzilem
otwieranie się tej strony na innym kompie i też nic, przyjąłem więc, że Jakub ma jakiś
problem z serwerem. Cieszę się , że jest już ok.
Wracając do zadania, podaję I sposób:
Trzeba dorysować:
1) przedłużenie dolnej podstawy AB dwukrotnie, koniec tego odcinka oznaczyć H,
2) narysować przedłużenie odcinka DF do przecięcia się z AH i oznaczyć punkt
przecięcia G,
3) narysować trzy wysokości opadające na AH w trójkątach: z K w ΔEGK i oznaczyć
spodek tej wysokości L, z F w ΔBGF i oznaczyć jej spodek M, z C w Δ EHC
i oznaczyć jej spodek N.
Na AH są teraz następujęce punkty w kolejności od A: A, E, B, L, M, N, G, H.
4) |<CBN| = 60* (miara kąta CBN jest rowna 60 stopni) i |BC| = 5.
Obliczamy z funkcji trygonometrycznej w ΔBNC długość NC, |NC| = 5
√3 / 2.
5) Obliczmy długość FM pamiętając, że F jest środkiem BC, |FM| = 5
√3 / 4.
6) |EB| = 3, |EH| = 3 = 9 = 9 = 21, |EG| = 3 = 9 = 12.
Z podobieństwa trójkątów EHC i EGK obliczamy wysokość KL,
czyli: |EH| / |EG| = |NC| / |KL| → 21/12 = (5
√3/2) / |KL| → |KL| =
10
√3/7
7) Pole czworokąta EBFK jest równe:
P
ΔEGK - P
ΔBGF =
= (1/2) * 12 * 10
√3/7 - (1/2) * 9 * 5
√3 / 4 = 165
√3 / 56.
Gotowe. Potem przedstawię inny sposób.
23 sty 14:20
Bogdan:
Basiu, nasze przedstawione tu drogi są takie same, dla czytelności rysunku i obliczeń
wolałem przedłużyć podstawę dwukrotnie, ale oczywiście wystarczy jednokrotne
jej przedłużenie, tak, jak to zrobiłaś.
23 sty 14:25
Bogdan:
Do wieczora mam swoje zajęcia, ale przed pożegnaniem się podam ten inny sposób
na rozwiązanie zadania.
Jeśli nie udaje się rozwiązać zadania z geometrii metodami geometrii euklidesowej,
to mozna spróbować zastosować narzędzia geometrii analitycznej, trzeba "sprytnie"
nałożyć na rysunek układ współrzędnych i wyznaczyć równiania linii.
W naszym zadaniu zrobilem to tak:
1) Odwróciłem rysunek o 180*, teraz dolną podstawą rownoległoboku jest CD.
w wierzchołku C przyjąłem początek układu współrzędnych, czyli C = (0, 0).
Oś odciętych poprowadziłem wzdłuż CD, więc D = (9, 0)
Oś rzędnych prostopadle do CD i otrzymałem: F = (5/4, 5
√3/4),
B = (5/2, 5
√3/2), E = (11/2, 5
√3/2).
2) Wyznaczyłem równania prostych zawierających punkty: CE oraz DF, dalej na ich
podstawie współrzędne punktu K.
3) Dla uproszczenia obliczeń obliczyłem pole ΔCEB i pole ΔCKF, ich różnica jest
szukanym polem czworokąta FKEB.
Do zobaczenia wieczorem.
23 sty 15:16