funkcja
łukasz: w tabelce podane sa wartosci funkcji liniowej f dla dwóch argumentów. wunika z tego że
współczynnik kierunkowy wykresu funkcji f jest równy
x | −6 | 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=f(x) | 7 | 1
3 sty 20:50
3 sty 20:54
Eta:
2 sposób:więcej obliczeń i którego
"nie trawi" Gustlik i ma rację

A( −6, 7) B( 6,1)
y= ax +b
A: −6a +b= 7
B: 6a +b= 1
−−−−−−−−−
2b= 8 => b= 4 to 6a +4=1 => 6a= −3 =>
a= −12
3 sty 21:00
Gustlik: Oj, nie trawię, nie trawię, bo nie lubię metod "dookoła świata". Pozdrawiam.
4 sty 00:23