matematykaszkolna.pl
bio Alexandra: nietypowe zadanko Podaj sposób pobudzenia układu hormonalnego ? mam sposób pobudzenia układu nerwowego jest to bodziec? Więc co pobudza układ hormonalny do działania ?
3 sty 20:46
bart: MATEMATYKA czy BIOLOGIA .pisz.pl ciocia Wiki i wuja Google sa
3 sty 20:48
Alexandra: nima tam to wymaga już analogicznego myślenia może jest ktoś taki
3 sty 20:48
Alexandra: jeden wyraz bo to tabelka
3 sty 20:51
Alexandra: nie wiecie emotka
3 sty 20:56
Alexandra: ja też nie wiem
bart: nie, po prostu to nie forum biologiczne i kazdy ma gdzies takie zadania
Alexandra: nie znam lepszego forum niż to emotka
3 sty 20:57
dr House: Hormony przyłączają się do swoistych receptorów na powierzchni lub wewnątrz komórek organizmu. To zapoczątkowuje szereg procesów wewnątrzkomórkowych, które prowadza do końcowej reakcji, swoistej dla określonych komórek organizmu. Hormony o różnej budowie chemicznej różnią się mechanizmem działania, ale zawsze prowadzą do zmiany aktywności komórki.
3 sty 21:07
dr House: Wydzielanie hormonów odbywa się na zasadzie ujemnego sprzężenia zwrotnego.
3 sty 21:09
think: "Układ hormonalny człowieka tworzą gruczoły wydzielania wewnętrznego − gruczoły dokrewne. Są to narządy zbudowane z tkanki nabłonkowej wydzielniczej. Czynnością gruczołów dokrewnych kieruje autonomiczny układ nerwowy, hormony oraz inne czynniki np. stężenie określonej substancji we krwi." http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&hs=C9B&rls=org.mozilla:pl:official&&sa=X&ei=aywiTbiiJ8r1sgbIp8DtDA&ved=0CBUQBSgA&q=pobudzenie+uk%C5%82adu+hormonalnego&spell=1 7 link od góry.
3 sty 21:12