usuń niewymierność
Lena:
Mam pytanie. usuwając niewymierność z mianownika mnożymy licznik i mianownik przez mianownik z
odwrotnym znakiem, ale nigdy nie wiem czy mnoży się liczbę przez pierwiastek? Mógłby mi ktoś
pomóc
2√2−1 * 3√2−2
3√2+2 * 3√2−2=
3 sty 20:35
Eta:
w mianowniku chcemy mieć (a+b)(a−b) co daje a
2−b
2
| 2√2−1 | | 3√2−2 | |
| * |
| =..... |
| 3√2+2 | | 3√2 −2 | |
3 sty 20:40
Eta:
np:
| | 2√2+3 | | √3+2 | |
|
| * |
| =...... |
| | √3−2 | | √3+2 | |
3 sty 20:42
Lena: a możesz powiedzieć czy mnoży się samą liczbę przez pierwiastek?
3 sty 20:46
3 sty 20:49
Lena: dzięki
3 sty 20:54
Eta:
3 sty 20:55