Jakim sposobem rozwiązać tą pochodną ?
Maciej: Jakim sposobem rozwiązać tą pochodną ?
y = 10x+√5/√x
3 sty 20:26
3 sty 20:31
Maciej: 1 wersja
3 sty 20:47
Eta:
g= 10x +
√5 to: g
'= 10
h
2= x
dokończ .......
y
'=.......
3 sty 20:52
Maciej: tak też myślałem, jednakże jakoś nie chcę mi wyjść..
3 sty 21:02
think: Eta Ci podała h' i g' dawaj jak to liczysz to zobaczymy co jest nie tak.
3 sty 21:04
3 sty 21:06
think: Boska Etunia
3 sty 21:14
Tom:
| | 10x | | √5 | |
y = |
| + |
| = 10x1/2 + √5 x−1/2
|
| | √x | | √x | |
y = ax
k ⇒ y' = akx
k−1
3 sty 21:16
think: zresztą Maciej jeśli Ci nie wychodzi z pochodnej ilorazu, możesz zawsze spróbować z pochodnej
sumy.
Ponieważ:
| 10x + √5 | | 1 | |
| = 10√x + √5* |
| |
| √x | | √x | |
| | 1 | | 1 | |
(10√x + √5* |
| )' = 10*(√x)' + √5*( |
| )' = .... |
| | √x | | √x | |
3 sty 21:17
Maciej: w drugim przy liczeniu tak jak proponuję Eta
wychodzi mi
10x+√5/x * 1/2√x
nie wiem jak to wymnożyć...
a w pierwszym mi wyszło 5x do minus 1/2
3 sty 21:32