całka z tangensa
rogal180: ∫tg
2x dx =
| | 1 | |
Otóż wyszło mi |
| * tg3x + C czy komuś wyszło tak samo ? |
| | 3cos2x | |
Pozdrawiam
3 sty 20:19
rogal180: dodam że całkowałem metodą podstawiania
3 sty 20:21
jo: Spróbuj jeszcze raz bo wyszło mi tgx−x
3 sty 22:12
Trivial:
| | sinx | | 1 − cosx | | 1 | |
tg2x = |
| = |
| = |
| − 1. |
| | cos2 | | cos2 | | cos2 | |
Zatem:
| | 1 | |
∫tg2xdx = ∫ |
| dx − ∫dx = tgx − x + c. |
| | cos2 | |
3 sty 22:36
Trivial: hm. pierwsza linijka to oczywiście:
| | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | |
tg2x = |
| = |
| = |
| − 1. W całce niżej też brakuje x |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
przy cosinusie. Nie wiem czemu tak się zrobiło.

Pozdrawiam.
3 sty 22:38
Ewka: ∫tg2xdx
29 sty 20:44
rumun: ∫tg2xdx=|t=2x 12dt=dx|=12∫tgtdt=12∫sintcostdt=ln|cos2x|+c
29 sty 21:00
rumun: Poprawka 12ln|cos2x|+c
29 sty 21:01