oblicz pochodną funkcji bardzo proszę o rozwiązanie calego przykładu
bbcc: y=5/2x2−5x+1
3 sty 20:10
major37: y=4x−5 ja robilem z wzoru axa−1 nie wiem czy dobrze
3 sty 20:20
bbcc: a jak dalej gdybyś mógł to podaj całe rozwiązanie
3 sty 20:24
major37: | | a | |
sory źle Ci napisałem. To musisz zrobić z wzoru − |
| ale ja musze już iść. Za godzine |
| | x2 | |
mogę Ci to wyliczyć
3 sty 20:33
bbcc: oki
3 sty 20:35
bbcc: bo nie mam zielonego pojęcai o tym
3 sty 20:36
bart: to bylo niedawno

y'=5x−5
3 sty 20:40
bbcc: ale ja proszę o całe rozwiązanie
4 sty 13:55
miley: to jest całe rozwiązanie
nic wiecej nie ma
pozdrawiam
4 sty 14:09
ccbb: to napewno nie tak bo to ma być rozpisane
4 sty 14:34
miley: A CO CHCESZ JESZCZE ROZPISYWAC

A TO JEST UŁAWEK 5/2 I NORMALNIE X2 CZY TO JEST TAK ZE W LICZNIKU JEST 5 A W MIANOWNIKU 2X2?
4 sty 14:37
ccbb: w liczniku jest samo 5 a w mianowniku reszta
4 sty 15:03
Marcin W: | | 5 | | −5(4x−5) | |
( |
| )'= |
| |
| | 2x2−5x+1 | | (2x2−5x+1)2 | |
4 sty 15:23
ccbb: a skąd sie wzięło to 4x−5?
4 sty 15:26
Marcin W: Wzór na pochodną ilorazu
| | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
( |
| )'= |
| |
| | g(x) | | g(x)2 | |
4 sty 15:30
ccbb: i to juz koniec tego zadania
4 sty 15:35
Marcin W: jesli polecenie jest wyznacz pochodną to tak.
4 sty 15:37
ccbb: trzeba obliczyć pochodną
4 sty 15:39
ja: kto napisal to prawidlowe rozw?
20 cze 21:40
5-latek: | | 5 | |
.A student/a nie widzi ze jesli jest zapisane tak ( |
| )' to ze wzoru na iloraz |
| | 2x2−5x+1 | |
pochodnej jest f'(x)*g(x) itd ze (5)'=0 a 0*cos tam =0 − dalej podstawiaj do wzoru i sie
nie pyta kto dobrze napisal tylko liczy sam/a .
| | 5 | |
jesli jest zapisane tak ( |
| −5x+1)' to wzor na sume i roznice pochodnych i liczy |
| | 2x2 | |
(U{5}{2x
2)' policz ze wzoru na iloraz pochodnej i liczy w pamieci ze ta pochona =
| | −20x | |
|
| uprosci sobie i doda nastepne pochodne i ma wyliczony wynik |
| | 4x4 | |
21 cze 13:00
khgf: (2x−5)2
21 kwi 09:47
Phil#PW:
2(2x−5)2
21 kwi 10:30