Ciągi.
zzoe: Suma n początkowych wyrazów ciągu an wyraża się wzorem Sn=n3.
−oblicz czwarty wyraz ciągi an
−wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an dla n≥2
Proszę o pomoc.
3 sty 20:01
zzoe: Suma n początkowych wyrazów ciągu an wyraża się wzorem Sn=n3. −oblicz czwarty wyraz ciągi an
−wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu an dla n≥2
Baaardzo proszę o pomoc
3 sty 20:12
AS:
S1 = a1 = 13 = 1 a1 = 1
S2 = a1 + a2 = 23 = 8 a2 = 8 − 1 = 7
S3 = a1 + a2 + a3 = 33 = 27 a3 = 27 − 8 = 19
S4 = a1 + a2 + a3 + a4 = 43 = 64 a4 = 64 − 27 = 37
an = n3 − (n − 1)3
3 sty 20:44