ciągi
bas8900: 1.Rozwiąż równanie:
(1+x)+(4+x)+(7+x)+...(63+x)=345
2.Sprawdź czy 2
√3−1 ,
112√3−1 , 2
√3+3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny?
3.Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny.Wyznacz ten ciąg wiedząc że ich suma jest równa 3 a
iloczyn −3.
4.Dany jest wielomian W(x)=(x
2−3x−10)(x−12)
a)wyznacz wzór ogólny malejącego ciągu arytmetycznego którego trzema kolejnymi wyrazami są
pierwiastki wielomianu.
b)Oblicz S10
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach:(
3 sty 19:49
sssss: 1) suma ciagu arytmetycznego w ktorym:
a1 = 1+x
r= 3
podsatw do wzoru na sume ciagu arytmetycznego , ktora jest rowna 345.
2) ciag arytmetyczny:
a,b,c
sprawdzasz czy 2b = a+c jesli wyjdzie to znaczy ze te liczby tworza ciag arytmetyczny.
3) uklad rownan:
a+b+c = 3
a*b*c=−3
2b=a+c
4) delta z pierwszego , i uloz pierwiastki w kolejnosci malejacej
3 sty 19:53
3 sty 19:56