pierwszy przypadek
a =20
ab = tg 30 = √33
b = a√3 = 20√3
ac = sin 30 = 12
c= 2a = 2*20 = 40
O = a+b+c = 20 + 40 + 20√3 = 60+20√3 = 20(3+√3)
drugi przypadek
b = 20
ab = tg 30 = √33
a = b√33 = 20√33
ac = sin 30 = 12
c = 40√33
O =a+b+c = 20 + 20√3 = 20(1+√3)
trzeci przypadek
c = 20 do przećwiczenia

| x | ||
tg30o= | ||
| 20 |
| √3 | x | ||
= | |||
| 3 | 20 |
| 20√3 | ||
x= | ||
| 3 |
| 20 | ||
cos300= | ||
| y |
| √3 | 20 | ||
= | |||
| 2 | y |
| 40 | √3 | ||
y= | |||
| √3 | √3 |
| 40√3 | ||
y= | ||
| 3 |