pytanie
M: pytanie

chodzi mi o przykłady, w których zapisujemy jakieś wyrażenie w postaci wzoru skróconego
mnożenia,
np. 8+2
√15 ⇒ (
√3+
√5)
2
8+2
√2−2
√5−2
√10 ⇒ (1+
√2−
√5)
2
itp.
zawsze mam straszny problem z dobraniem odpowiednich liczb, i zajmuje mi to mnóstwo czasu
czy jest na to jaki sposób?
mógłby mi ktoś z Was podpowiedzieć jak się do tego zabierać?
z góry dziękuję
3 sty 19:42
kasia_lublin: tu trzeba kombinować
3 sty 19:42
Trivial:
mając coś takiego:
8 + 2
√15 wiadomo, że:
a
2 + b
2 = 8
2ab = 2
√15
ab =
√15 = np.
√3*
√5
Już po tym widać, że pewnie są to liczby
√3 i
√5.

Pozostaje tylko sprawdzić.
3 sty 19:46
sssss: Trzeba pokombinowac troche. Jesli widzisz wyrazenie 8 + 2√15 to trzeba pomyslec , ktore
pierwiastki po pomnozeniu przez siebie dadza 15, o raz suma kwadratow tych pierwiastkow da 8.
Jak sie chwile pomysli to wyjdzie ze to chodzi o √3 i √5
3 sty 19:46
Trivial: Zawsze powinno się zaczynać od iloczynu 2ab. Rozwiązania zazwyczaj same się nasuwają.
3 sty 19:48
Trivial: A że tak się zapytam, do czego jest Ci to potrzebne?
3 sty 19:49