matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria. Dowodzenie twierdzenia.
kasia_lublin:
Proszę o pomoc w poniższym zadaniu. Wykaż, że sin
2
17 + sin
2
73 + tg 19 + tg 71 = 2 oczywiście wszędzie są stopnie
z góry dziękuję. Szczęśliwego Nowego Roku tak btw.
3 sty 19:41
kasia_lublin:
ponownie proszę o pomoc
3 sty 21:20
Eta:
sin17
0
= cos73
o
tg 19
o
= ctg71
o
w zad. powinno być: sin
2
17
o
+ sin
2
73
o
+ tg19
o
*
tg71
o
= 2 sin
2
α+ cos
2
α=1 i tgα*ctgα= 1 L= cos
2
73
o
+ sin
2
73
o
+ ctg71
o
*tg71
o
= 1 +1= 2 L=P
3 sty 21:25
Eta:
Pozdrawiam ...... Eta −
Zamość
3 sty 21:27
kasia_lublin:
dziękuję
4 sty 14:58
kasia_lublin:
2 tg 40
o
* tg 50
o
+ sin
2
15
o
+ sin
2
75
o
= 3 czyli: 2 * tg 40
o
* ctg 40
o
+ cos
2
75
o
+ sin
2
75
o
= 3 L=P w ten sposób? Proszę o sprawdzenie
4 sty 15:24