Jest to zadanie z geometrii analitycznej, mi nie wychodzi, może Wam się uda ; )
Kinga: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A, o ośrodku w punkcie S, jeśli:
A(3,4) S(O,O)
3 sty 19:14
kasia_lublin: to napisz co Ci wychodzi oraz jak liczysz, będzie szybciej sprawdzić niż pisać od nowa
3 sty 19:15
sssss: masz srodek , wiec do rownania brakuje Ci tylko promienia. Policzysz go ze wzoru na odleglosc
punktow od siebie. Policz odleglosc punktu S od punktu A , a otrzymasz promien. Pamietaj,ze w
rownianiu okregu jest on do kwadratu.
3 sty 19:18
Kinga: tylko ja jakieś tam bzdury powypisywałam więc nawet nie ma co ich tu pisać ; )
w odpowiedziach mam że ma wyjść x2 + y2=25
3 sty 19:21
sssss: Napisalem co musisz zrobic
3 sty 19:23
kasia_lublin: i tak wychodzi

d(O,S)
2 = 3
2 + 4
2
d(O,S) =
√25 = 5
środek masz S=(0,0)
3 sty 19:24
kasia_lublin: jeśli S=(a,b), to tu podstawiasz (x−a)2 + (y−b)2 = r2
i masz (x−0)2 + (y−0)2 = 25
3 sty 19:25
kasia_lublin: aha, ta odległość O od S czyli d(O,S) jest równa r
3 sty 19:26
Kinga:
bo wcześniej chciałam r obliczyć ze wzoru r=√a2 + b2 − c
a tutaj dochodzi jeszcze żeby c obliczyć,
i wtedy trzeba by było to c obliczyć z ogólnej postaci równania okręgu
tak ja z początku robiłam, ale coś się machnęłam w obliczeniach i mi nie wyszło
dziękuję bardzo, już wiem wszystko ; )))
3 sty 19:27