Trygonometria. P. rozszerony.
kasia_lublin: Wykaż, że w trójkącie prostokątnym nie istnieje kąt ostry α , taki, że
a) sin α =
23 i tgα=
13
b) cos α =
16 i tg α = 2
Proszę o pomoc... bardzo
3 sty 18:44
Damian: Znasz definicje cos, sin, tg, ctg?
3 sty 18:47
Damian: No akurat tu ctg nie jest potrzebny
3 sty 18:49
kasia_lublin: chłopie, nie pytaj co znam, tylko daj wskazówkę, zamiast robić ze mnie durnia!
3 sty 18:52
Bizon: tgα=sinα/cosα ⇒ z tego wynika, że cosα musiałby równać się ..... teraz już dasz rady
3 sty 18:56
kasia_lublin: Jeśli dobrze policzyłam, to musiałby być 2, czyli dupa blada

Dzięki ,to wystarczy w tym
zadaniu?
3 sty 18:59
Bizon: cnu ...
3 sty 18:59
kasia_lublin: Dziękuję pięknie.
3 sty 19:01
Bizon:
3 sty 19:03
kasia_lublin: a w drugim przypadku?
tg x =
sinxcosx
2 =
sinx1/6 => sinx =
13
3 sty 19:09
kasia_lublin: może trzeba by sprawdzić, czy sinx2 + cosx2 ≠ 1?
3 sty 19:10
kasia_lublin: bo wtedy by wyszło o ile się nie mylę
[13]2 + [16]2 ≠ 1
3 sty 19:13
kasia_lublin: proszę o wsparcie...
3 sty 19:21
3 sty 19:32
Blondyna: Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miare 30stopni, a jeden z boków tego trójkąta ma
długość 20. jaki obwód ma ten trójkąt? Rozpatrz wszytskie przypadki
3 sty 19:32
kasia_lublin: Blondi, spadaj z mojego zadania
3 sty 19:33
kasia_lublin: ponownie proszę o pomoc
3 sty 21:20
Eta:
| | 2 | | 1 | |
to: tgα= |
| ≠ |
| −−−−− zatem taki kąt α−− nie istnieje
|
| | √5 | | 3 | |
b/ podobnie
3 sty 21:36