mała:
mam do rozwiazania zadanie wszyscy z grupy je rozwiazali i kazdemu z nas wyszlo inne rozwiazanie. Na ogol jest banalnie proste. prosze rozwiążcie to bo juz sama nie wiem jaka jest odpowiedz. Oto one: grzyby w lesie zawieraja 90% wody w swojej masie. Po wysuszeniu zawieraja 15% wody w swojej masie. Oblicz ile trzeba zebrać grzybów aby uzyskac pol kg suszonych.
11 mar 13:27
Rafał:
ja rozumiem to tak: np 1kg=100dkg=100%
10 (100%-90%=10%) dkg ma grzyb swojej masy

nie wiem z czego jest zbudowany ale grzyb ma 10dkg reszta woda.. czyli 90%
sychony grzyb ma nadal 10dkg =10% swojej wasnej masy + 15%wody 15dkg = 1grzyb= 25kdg...
poł kg= 150dkg
150:25=6
Trzeba zebrać 6 grzybków?
11 mar 14:44
Gość:
RAFAŁ jestes osoba ktora rozwiazala to jeszcze na inny sposob. Dzieki za rozwiazanie papa
11 mar 16:21
wmboczek:
w 0,5kg suszonych jest 0,5*85% "czystego grzyba" i właśnie tyle trzeba zebrać. "czysty grzyb" stanowi 1/10 masy grzybów leśnych, a więc odpowiedź to 10*0,5*85%=4,25kg
11 mar 21:30
mała:
wmboczek dzieki za rozwiazanie
12 mar 08:15
roksana: 5. Pole pow. pewnego walca jest wieksze 4 krotnie od pow. walca podobnego. Oblicz skale
podobienstwa oraz stosunek obj. walca wiekszego do mniejszego
8 mar 23:33