Napisz równanie okręgu
Monika: napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A,B,C jeśli A(−14,−1) B(3,16) C (11,4)
3 sty 13:41
3 sty 13:47
Monika: Wiem jak to rozwiązać ale jak zrobiłam to wychodza mi ułamki i wynik końcowy nie jest zgodny z
odpowiedzią.
3 sty 13:51
Bogdan:
Dzień dobry.
x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
Po rozwiązaniu układu równań:
−14a − b + c = −197
3a + 16b + c = −265
11a + 4b + c = −137
otrzymujemy: a = 4, b = −8, c = −149
Równanie okręgu w postaci ogólnej: x
2 + y
2 + 4x − 8y −149 = 0
| | −4 | | 8 | |
Środek okręgu S(x0, y0): x0 = |
| = −2, y0 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
Długość promienia R =
√4 + 16 + 149 = 13
Równanie okręgu w postaci kanonicznej: (x + 2)
2 + (y − 4)
2 = 169
3 sty 15:12
Noah: Dobry
3 sty 15:13
Monika: Dziękuję
3 sty 20:06