?
xyz: czy 2cosx to to samo co cos2x? takie głupie pytanie ale potrzebne bo musze podstawić do wzoru
3 sty 00:17
Pati: NIE cos2x policz ze wzoru na cos2α
3 sty 00:18
xyz: właśnie w tym problem że w mianowniku mam 1− 2 cosx i nie wiem co z tym zrobić jak
przekształcić
3 sty 00:19
Pati: a co masz w liczniku?
3 sty 00:22
xyz: chodzi o przykłąd na granicę funkcji:
x→
π3
3 sty 00:26
Basia:
ja bym tego nie przekształcała tylko zastosowała regułę de l'Hospitala
znasz ?
3 sty 00:28
xyz: miałam d"Hospitala ale niestety na teście nie możemy tego stosować bonie dotyczy tego
materiału, d'Hospitala dopiero na pochodnych możemy stosować, także tu trzeba kombinować
inaczej
3 sty 00:30
Basia:
1−2cosx = 2*(
12−cosx)=
2*(cos
π3−cosx) =
| | x+π3 | | x−π3 | |
2*(−2sin |
| sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | x−π3 | | x−π3 | |
sin(x−π3) = 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x−π3 | |
jak to podstawisz do ułamka sin |
| skróci się i zostanie |
| | 2 | |
| | x−π3 | |
Licznik = 2cos |
| → 2*cos0 = 2 |
| | 2 | |
| | x+π3 | |
Mianownik = −4sin |
| → −4*sinπ6 = −4*12= −2 |
| | 2 | |
sprawdź to jeszcze
3 sty 01:00
Basia:
błąd:
| | √3 | |
Mianownik → −4*sinπ3 = −4* |
| = −2√3 |
| | 2 | |
| | 2 | | 1 | | √3 | |
Ułamek → |
| = − |
| = − |
| |
| | −2√3 | | √3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a wg. de l'Hospitala
| | cos(x−π3) | | cos0 | | 1 | | 1 | |
= |
| → |
| = |
| = |
| |
| | 2sinx | | 2sinπ3 | | | | √3 | |
i wiem gdzie jest błąd
trzecia linijka od góry
| | π3+x | | π3−x | |
= 2(−2sin |
| sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | x+π3 | | x−π3 | |
−4sin |
| *(−sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
dalej bez zmian i będzie się zgadzać
3 sty 01:14