równanie kwadratowe
holmes.thinking: ułóż równanie kwadratowe takie aby iloczyn równania był równy −2, a suma odwrotności 15
iloczyn równania x1*x2=ca czyli np. może być a=10 c=−20
natomiast na sume odwrotności nie mam pomysłu.
Proszę o pomoc.
2 sty 17:33
Marcin W: iloczyn równania ? chyba iloczyn pierwiastkow równania ?
suma odwrotnosci pierwiastków
na górze masz wzory Viete i w mianowniku też poradzisz sobie
2 sty 17:42
holmes.thinking: mógłbyś mi wytłumaczyć jak doszedłeś do tego: x2+x1x1x2=1/5
2 sty 17:58
Marcin W: wspolny mianownik dla sumy odwrotnosci:
| | ? | | ? | |  | |
1/x1+1/x2= |
| + |
| = |
| |
| | x1*x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
2 sty 17:59
holmes.thinking: aaa, już wiem wielkie dzięki
2 sty 18:03
Marcin W: nie ma za co Pozdrawiam
2 sty 18:06