logika-działania uogólnione
studentka: Mam kilka zad z działań uogólnionych... Niestety nie mam odp. Pare przykładów zrobiłam.. Mógłby
ktoś spr i ewentualnie podpowiedzieć co zrobić z resztą

1) T=N
+; A
t={(x,y)∊R
2: y<t}
2) T=R; A
t={x∊R: −t
2≤x≤t
2+1}
3) T=N
+; A
t={(x,y)∊R
2: /y/≤t}
4) T=R; A
t={x∊R: 0≤x≤t
2+1}
5) T=N
+; A
t={x∊R −t≤x≤t
2}
6) T=N
+; A
t={x∊R (x+2)
2≤t
2}
7)T=N
+; A
t={(x,y)∊R
2: /x/+/y/≥t
2+1}
8) T=N
+; A
t={x∊R ; /x−1/≤t}
9) T=N
+; A
t={(x,y)∊R
2: x
2+y
2≤1/(t+1)}
2 sty 17:11
studentka: Oczywiście w każdym obliczyć sumę i iloczyn...
1) suma=R2
iloczyn (−∞,0)
2 sty 17:12
studentka: 2)suma=R
iloczyn <0,1>
2 sty 17:14
studentka: 3) suma <0,∞)
iloczyn pkt na prostej Y=0 (tutaj nie wiem jak to powinno być zapisane)
2 sty 17:16
studentka: 4) suma <o,∞)
iloczyn <0,1>
2 sty 17:25
studentka: 5) suma R
iloczyn {0}
2 sty 17:27
Jack:
a) iloczyn (∞,1) ?
2 sty 17:28
Jack:
5) iloczyn <−1,1>
2 sty 17:33
studentka: Tzn. do naturalnych zaliczmy także zero... Podstawiając kolejno liczby N... (−
∞,0),( −
∞,1)...
To dlaczego (
∞,1)
2 sty 17:33
Jack:
T=N+
2 sty 17:33
Jack:
t∊T
2 sty 17:34
Jack:
ten mały plusik oznacza, że bierzemy tylko dodatnie.
2 sty 17:34
Jack:
żeby uniknąć wieloznaczności.
2 sty 17:35
studentka: Acha..

No dobra niech będzie bez tego zera....Czyli z 5 bym się zgodziła.... ale 1
2 sty 17:38
Jack:
dzis niedziela, lece do kościoła − ktoś CI pomoże
2 sty 17:40
studentka: 6) suma R
iloczyn (wierzchołek paraboli,1) czyli(−2,1)
2 sty 17:44
studentka: Jakoś się nie umiałam wcześniej zabrać

okey,, leć, leć

..
2 sty 17:46
studentka: Mała poprawka... Przykłady 6−9 mają T=N czyli z zerem
2 sty 17:51
studentka: 7) suma /x/+/y/≥1... Czyli cała przestrzeń z wyjątkiem kwadratu o promieniu jeden... ( tylko
nie mam pojęcia jak to bardziej po matematycznemu napisać

iloczyn jest zbiorem pustym
2 sty 18:03
studentka: 8) suma R
iloczyn pkt (1,0)
2 sty 18:10
studentka: I z 9 mam nieco problemów.... jak ktoś będzie miał chwilkę to niech zerknie
2 sty 18:12
Jack:
6) elemetami są "x" a nie pary (x,y)
S=R
I = {−2}
2 sty 22:47
Jack:
7) ok
8) znów elementami są "x" a nie pary (x,y).
S= R
I= {1}
9) okręgi o środku w (0,0) o coraz mniejszym promieniu
S= {(x,y)∊R2: x2+y2≤1} (największy z nich czyli ten pierwszy, dla t=0)
I ={(0,0)}
2 sty 22:51
studentka: Dzięki Jack

. Rzeczywiście nie zwracałam uwagi, czy to są pary czy chodzi o samego x

.
Czekoladę Ci wiszę za pomoc
3 sty 20:16