Funkcje cykloetryczne.
Klaudia: Witam przygotowuje się do kolokwium z funkcji cyklometrycznej i prosiłabym o pomoc w
rozwiązaniu zadań z objaśnieniami gdyż nie mogę tego załapać.
1 Podać dziedzinę funkcji
y=arccos
x−1x
2 Znaleźć funkcję odwrotną do y=log
2(x+2)−1 oraz dziedzinę i przeciwdziedzinę jak i narysować
wykres
3 Rozwiązać równanie
arccos(−x)= π−arccosx
gdzie x należy do (1,−1)
Będę wdzięczna jeśli ktoś pomorze mi to zrozumieć
AS:
Zad.1 − dziedzina funkcji f(x) = arccos(x) −1 ≤ x ≤ 1
| | x − 1 | |
Stąd do rozwiązania pozostaje nierówność −1 ≤ |
| ≤ 1 |
| | x | |
Zad.2 y + 1 = log
2(x + 2) ⇒ x + 2 = 2
y + 1 ⇒ x = 2
y + 1 − 2
Po zamianie zmiennych y = 2
x + 1 − 2
Zad.3 − spełnione dla każdego x dziedziny z wyj. wartości brzegowych.
Uwaga: pomorze pisze się przez pomoże − to nie region Pomorze