zbiory
KAMIL: 2.Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej wyrażenie:
2[−x]−2[x+1] gdy x∊(−1,0)
[4−x]−2[x−3] gdy x∊(4,7)
[x+3]−2[x−2] gdy x∊<−3,2>
3.niech A={x∊R:(x+1)2 ≤ x2+7} B={x∊R:(2−3x)2 ≤ (1−3x)2} C={x∊R: (3−x)(3+x)<zapisz zbiory
A,B,C w postaci przedziałów a następnie wyznacz zbiory :
A/B C/B B/C BUC A∩B AUC B∩C
4,Oblicz[x−2]≥0
[x−2]≤0
2 sty 16:57
Dawid: zapisz bez symbolu wartości bezwzględnej (x−5) dla x∊ <5;+∞)
11 wrz 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
2|−x| − 2|x+1| =
gdy x∊(−1,0) to −x∊(0,1) tak

więc |−x| = −x
gdy x∊(−1,0) to x+1∊(0,1) tak

więc |x+1| = x+1
czyli:
2|−x| − 2|x+1| = 2(−x) − 2(x+1) = −2
11 wrz 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie pozostałe
11 wrz 14:49