| ||||||||
94*2 = 13122 , ale w zeszycie mam jeszcze dodaną C | = 15 | |||||||
| ||||||||
9*4*2*C | = 196830 | |||||||
| ||||||||
Nie rozumiem skąd się tam wzięła ta kombinacja C | , skoro założyłem wcześniej, że czwórka | |||||||
nr telefony to 10 cyfr z zerem na poczatku lub 9 miejsc mozna rozpatrywac bo to pierwsze zero
niczego nam nie zmieni.
Popatrz na rysunek na górze zielona strzałka to mozliwosci obsadzenia miejsc telefonu. Na dole
czerwone cyfry to po prostu numeracja kolejnych cyfr w numerze.
Pierwsze i trzecie miejsce jest tylko jedna mozliwosc obsadzenia− musi byc tam szósteczka.
na brązowo oznaczyłem ze stoi cyfra cztery (niby że na 2 miejscu i czwartym o tym dalej)
Policzmy mozliwosci:
1*1*1*1*2*94=13122 (94 bo na miejsca 5,6,7,8 mozna 9 cyfr wstawic−wsio bez czwórki)
to nie jest dobry wynik bo zalozylem ze czwórka jest na miejscu 2 i 4 a tego zadanie nie
precyzuje wiec moze stac gdziekolwiek na miejscach 1,4,5,6,7,8,9 zatem czwóreczkom mozna
znaleźć miejsce na C27 sposobów czyli na 21.
Zatem wynik to 21*13122=275562
a napisalem ze na
miejscach 1,4,5,6,7,8,9 oczywiscie bez 9 ale idee powinienes zrozumiec teraz
ale kumasz idee prawda ?
literowki.