matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wiedząc , że 9^x + 9^{-x} = m oblicz : 27^x + 27^{-x}
Agula:
Wiedząc , że 9
x
+ 9
−x
= m oblicz : 27
x
+ 27
−x
2 sty 16:25
M:
11 kwi 09:13
kerajs:
m=(3
x
+3
−x
)
2
−2 3
x
+3
−x
=
√
m+2
27
x
+ 27
−x
=(3
x
+3
−x
)
3
−3*3
x
*3
−x
(3
x
+3
−x
)=(m+2)
√
m+2
−3
√
m+2
=(m−1)
√
m+2
11 kwi 09:41