Błagam o pomoc FIZYKA!!!!
małgosia 17: Dział pole grawitacji
zad1
w jakiej odległości h od powieszchni ziemi przyśpieszenie ziemskie wynosi G=1m/s ? . Promień
ziemi RZ = 6370 km a przyśpieszenie ziemskie na jej powieszchni Gz=9.8m/s 2
2 sty 16:17
Karol: Korzystasz tutaj ze wzoru na grawitację ziemską, który zapewne miałaś podany na lekcji.
Podtawiasz jedynie liczby i po lekkim przekształceniu obliczysz to
2 sty 19:29
bart: a gdzie to h
2 sty 19:32
bart: w mianowniku (Rz+h)2
2 sty 19:33
Karol: No tak, mój błąd
2 sty 19:45
Gustlik: Skorzystaj ze wzoru:
Dane:
G=6,67*10
−11 Nm
2/kg
2 − stała grawitacji
M
z=5,97*10
24 kg − masa Ziemi
R
z=6370000 m − promień Ziemi
Przekształć wzór i oblicz h.
2 sty 22:36
małgosia 17: dzieki wielkie
3 sty 22:01