zadanie z funkcji trygonometrycznych
karolina: Oblicz wartość cos α, jeśłi wiesz, że końcowe ramię leży w drugiej ćwiartce ukłądu
współrzędnych, sin α =
√2m−m2 i m<1. Wynik przedstaw w najprostszej postaci.
Nie za bardzo kojarzę jak to rozwiązać, bardzo proszę o pomoc
2 sty 16:13
Noah: a masz moze odp?
2 sty 16:17
karolina: nie właśnie
2 sty 16:18
2 sty 16:19
Noah: sin2α+cos2α=1
cos2α=1−sin2α
cos2α=1−2m+m2
cos2α=(m+1)2 m<1
cosα=|m+1|
ja mysle ze cos takiego bedzie al enie jestem pewien
2 sty 16:20
karolina: ok już obejrzałam, ale pomóżcie mi w tym zadaniu

2 sty 16:21
Jack:
"ramię leży w drugiej ćwiartce ukłądu" − cosα przyjmuje wartość ujemną (tak to rozumiem).
reszta, jak u Noah, a na końcu cosα=m+1 dla m<−1 oraz cosα=−(m+1) dla m∊<−1,1>
2 sty 16:24
Noah:
m≥1
|m−1|=m+1
m<1
|m−1|=−m+1
czyli cosα=−m+1
2 sty 16:25
Noah: sry tam zrobilem blad poniewaz 1−2m+m2=(m−1)2
2 sty 16:26
Jack:
uuu... tego nie sprawdzałem
2 sty 16:27
Noah: Jack moze slyszales os o matematyce teoretycznej na UJ?
2 sty 16:27
Noah: cos2α+sin2α=1
cos2α=1−sin2α
cos2α=1−2m+m2
cos2α=(m−1)2
cosα=|m−1| ∧ m<1
cosα=−m+1
2 sty 16:28
Jack:
nie, pisałem w Twoim poprzednim postcie o tym. Nie mam zadania na ten temat, pojęcia nie mam
jaki tam się poziom. Ale sądząc po przedmiotach, realizują standardowy kurs.
2 sty 16:29
2 sty 16:30
2 sty 16:32
Jack:
Trivial coś tam już napisał. Coś jeszcze jest do zrobienia?
2 sty 16:33
2 sty 16:35