Rozumie to ktos?
mariola: Oblicz wartosc liczby a oraz bład wzgledny przyblizenia a≈21,4 z błedem bezwzglednym 2,3
wiedzac ze jest to przyblizenie z nadmiarem
2 sty 16:08
Marcin W: |a−21,4|=2,3
a=19,1
blad wzgledny w takim razie:
2 sty 16:19
mariola: czy blad wzgledny moze zostac w postaci ułamka?
3 sty 14:06
mariola: ?
3 sty 19:26
mariola: czy ktos mi odpowie?
5 sty 13:43
Marcin W: moze zostac jako ulamek a mozesz ten ulamek pomnozyc przez 100% i zapisac wtedy procentowo
5 sty 17:34
mariola: Marcin W
jesli mozesz sprawdz mi to zadanie i powiedz skad to 1,08?
Pomozcie mi to rozwiazac mariola: Cene pewnego towaru obnizono o 8% i kosztuje on teraz 754,4
zl. Ile kosztowałby on, gdyby zamiast obnizyc cene, podniesiono by ja o 8% ?
2 sty 16:00
Karol: Prosta proporcja 754,4 −−−− 92% x −−−−− 100% Wychodzi Ci towar przed obniżką. Liczysz
sobie teraz 8% podwyżki, albo za pomocą proporcji albo za pomocą zwykłego mnożenia i masz
wynik emotka
2 sty 19:51
Eta: 0,92 −−−− 754,40 zł 1,08 −−−−− x
754,4*1,08
x=
= ........
0,92
2 sty 20:03
mariola: z czego wynika ze 1,08 to x ?
3 sty 14:04
mariola: ?
3 sty 19:27
mariola: tego tez nie rozumiem, skad to 1,08?
5 sty 13:44
5 sty 19:55