Pomozcie mi to rozwiazac
mariola: Cene pewnego towaru obnizono o 8% i kosztuje on teraz 754,4 zl. Ile kosztowałby on, gdyby
zamiast obnizyc cene, podniesiono by ja o 8% ?
2 sty 16:00
Karol: Prosta proporcja
754,4 −−−− 92%
x −−−−− 100%
Wychodzi Ci towar przed obniżką.
Liczysz sobie teraz 8% podwyżki, albo za pomocą proporcji albo za pomocą zwykłego mnożenia i
masz wynik
2 sty 19:51
Eta:
0,92 −−−− 754,40 zł
1,08 −−−−− x
| | 754,4*1,08 | |
x= |
| = ........
|
| | 0,92 | |
2 sty 20:03
mariola: z czego wynika ze 1,08 to x

?
3 sty 14:04
mariola: ?
3 sty 19:27
mariola: tego tez nie rozumiem, skad to 1,08?
5 sty 13:44
mariola: ETA −do Ciebie
6 sty 20:29
Eta:
obniżka o 8% −−−−−− 100% −8%= 92% = 0,92
podwyżka o 8% −−−−− 100%+8% = 108%= 1, 08
kpw
6 sty 20:33
mariola: kpw
6 sty 20:37
Eta:
6 sty 20:38