matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenie wymierne, Proszę o pomoc
Agnieszka:
x
3
+5x
2
−x−5
Skróć wyrażenie wymierne
x
2
+4x−5
2 sty 15:33
M4ciek:
Wyznaczam Df : x
2
+ 4x − 5 ≠ 0 Δ = 36
√
Δ
= 6
−4 − 6
−4 + 6
x
1
=
x
2
=
2
2
x
1
= −5 x
2
= 1 (x + 5)(x − 1) ≠ 0 x ≠ − 5 v x ≠ 1 , x ∊ R \{−5,1}
x
3
+ 5x
2
− x − 5
x
2
(x + 5) − (x + 5)
=
=
x
2
+ 4x − 5
x
2
+ 4x − 5
(x + 5)(x
2
− 1)
(x − 1)(x + 1)
=
=
= x + 1
(x + 5)(x − 1)
(x − 1)
2 sty 15:47