help
Tomasz: Jeden kilogram truskawek kosztuje t złotych, a jeden kilogram czereśni jest o 1,50zł droższy.
Kupiono 5kg truskawek oraz pewną ilość czereśni. Ile kupiono kilogramów czereśni, skoro za
zakupy zaplacono 20zł ?
2 sty 15:27
Tomasz: pomoże ktoś?
2 sty 15:43
Tomasz: Marcin W. pomożesz z truskawkami ?
2 sty 16:00
Tomasz: albo ktoś pomoże?
2 sty 16:19
Marcin W: już

t− cena jednego kilograma truskawek
t+1,5 − cena 1kg czeresni
x−ilosc czeresni
5t+x(t+1,5)=20
0<t<4 (wiemy to z licznika inaczej wyszedłby ujemny ułamek)
czyli mniej niz 4kg czereśni
2 sty 16:27
Tomasz: takie buty hmm
2 sty 16:28
mateos133: Marcin wejdz i mi oblicz ja taki jestes cwaniak
2 sty 16:28
Marcin W: zle napisałem cena sie waha od 0 do 4 kilograma truskawek
2 sty 16:28
Tomasz: czyli odpowiedz brzmi: Kupiono mniej niź 4kg czereśni
2 sty 16:29
Marcin W: ja cwaniak ? w życiu staram sie pomóc
2 sty 16:29
mateos133: to pomoz
2 sty 16:29
Tomasz: czyli jaka bedzie dopowiedz do tego zadania MArcinie;>
2 sty 16:29
Tomasz: mateos133 może tak grzeczniej do starszego kolegi?
2 sty 16:30
Marcin W: Tomaszu wyliczyłem ci cenę zamiast ilosci czeresni juz poprawiam
2 sty 16:34
Tomasz: dobrze
2 sty 16:37
Marcin W: 5t+x(t+1,5)=20
5t+xt+1,5x=20
t(5+x)=20−1,5x
t>0 cena wieksza od zera musi byc
| 20−1,5x | |
| >0 mianownik jest dodatni |
| 5+x | |
20−1,5x>0
1,5x<20
| | 1 | |
x<13 |
| Niech ktoś potwierdzi że ok  |
| | 3 | |
2 sty 16:38
Marcin W: Mateos naucz sie kultury częściej Ci ktoś będzie pomagał. Pozdrawiam
2 sty 16:41
Tomasz: Dziękuje Ci bardzo
2 sty 16:43