Rozwiąż równanie
gosc000000: Rozwiąż równania
a) (x−2)(x2+3x−10)=1
b) (4−x2)[(2x+5):(x−2)]=1
2 sty 15:26
M4ciek:
Pokaz jak rozwiazujesz to znajdziemy blad
2 sty 15:30
gosc000000: Nie wiem w ogóle jak się za to zabrać
2 sty 15:31
M4ciek: Zacznij od a) . Wg mnie nalezy wszystko wymnozyc i uporzadkowac po lewej stronie.
2 sty 15:34
gosc000000: ale ten drugi nawias jest w wykładniku potęgi
2 sty 15:34
M4ciek: A to inna sprawa czyli to wyglada tak :
(x − 2)
(x2 + 3x − 10) = 1
2 sty 15:35
gosc000000: tak i w drugim przypadku jest tak samo i do tego w nawiasie jest kreska ułamkowa
2 sty 15:36
M4ciek:
To wydaje mi sie ze w a) nalezy przyrownac wykladnik potegi do 0 to wtedy podstawa po lewej
stronie bedzie rowna 0 :
x
2 + 3x − 10 = 0
Masz odp.
2 sty 15:38
M4ciek: bedzie rowna 1*******(chochlik

)
2 sty 15:39
gosc000000: wynik to x=−5 i x=3
2 sty 15:40
Marcin W: (x−2)x2+3x−10=1
to jest równe 1 jesli
x=3
albo x2+3x−10=0 dla x=2 lub x=−5
lub x=1
2 sty 15:43
M4ciek:
x
2 + 3x − 10 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−10) = 49
√Δ = 7
| | −3 + 7 | |
x1 = |
| = 2 ⇒ odpada bo podstawa bedzie rowna 0 |
| | 2 | |
Dla x = 3 podstawy sa rowne wiec potegi musza byc rowne.
Odp. x = 3 v x = −5
2 sty 15:51
yo:

yo
2 sty 15:53
yo: prosze usunac moj poprzedni post bo przez przypadek dałem wyslij ...
2 sty 15:54
Marcin W: niuanse 00 oraz dla x=1 bedzie (−1)−6 ?
2 sty 15:55
gosc000000: Dziękuje za pomoc
2 sty 15:56