matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
kropka:
Zapisz w postaci iloczynu wielomian P wiedząc że P(x) = x
3
=125 prosze o pomoc.
2 sty 15:09
Marcin W:
x
3
−125 =x
3
−5
3
= a teraz wzór na róznicę sześcianów stąd
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
ostatni na czerwono
2 sty 15:11