zadania z trygonometrii
andy: korzystając ze wzoru ctgα2=1+cosαsinα, oblicz ctg15stopni.Wynik podaj w najprostszej
postaci.
Proszę o pomoc nie bardzo rozumiem.
2 sty 15:05
Chvdy: za alfe daj 30 stopni
2 sty 15:07
magyy: dlaczego ma niby za alfe dać 30 stopni ?
2 sty 15:08
Chvdy: | | α | | 30 | |
bo ctg |
| dla 30 stopni to ctg |
| = ctg15 |
| | 2 | | 2 | |
2 sty 15:09
magyy: raacja , a jak całe równanie bedzie wyglądać ? tzn przebieg tego zadania ?
2 sty 15:10
Chvdy: wynik sie zgadza bo ctg15= 2 + √3
2 sty 15:10
Chvdy: za cosα dajesz wartość cos30 i tak samo przy sin. liczysz juz na normalnych wartościach
2 sty 15:11
Noah:
| | 30o | | 1+cos30o | | | |
ctg |
| = |
| = |
| =... |
| | 2 | | sin30o | | | |
2 sty 15:11