Rozwiaż równanie 6 sin^2 x + 5 cos x+3=0
hubert: Rozwiaż równanie
6 sin2 x + 5 cos x+3=0 (staralem sie z jedynki i pozniej zmienna pozorna i funkcja
kwadratowa.... ale cos nie wychodzi)
2 sty 14:51
Marcin W: z jedynki pozniej za cosx podstaw zmienną

powinno wyjsc. Pokaz jak robiłeś
2 sty 14:52
kama:
2 sty 14:53
hubert: 6 (1−cos2 x)+5cosx+3=0
6−6cos2 x + 5 cosx +3 =0
6cos2x −5cosx − 9=0
niech t=cosx , t = <−1;1>
Δ=25+4*6*9
Δ=241
i sie wieszam tutaj
2 sty 14:56
Marcin W: licz dalej masz po prostu deltę która się ładnie nie wyciągnie wsio ok dalej licz z taką deltą
.
2 sty 14:58
Chvdy: cosx=t
obliczysz z delty t1 i t2 to później jedno Ci odpada bo nie bedzie należało do <−1;1>
2 sty 14:58
hubert: własnie pierwiasteks ie nie wyciaggnie a odpowiedz jest niby x=2π/3 + 2kπ x=−2π/3 + 2kπ
2 sty 15:01
Chvdy: wiem że się nie wyciągnie ale widząc tak mniejwięcej wiesz że jedno juz Ci odpadnie. możliwe że
w odpowiedziach jest błąd
2 sty 15:05
hubert: Tylko ze to i tak bedzie tak hmm na oko zrobione bo nie bede wiedzial dla jakiego konta
przyjmue taka wartosc (chodzi mi o to ze nie przyjmuje tych głownych)
a
rówanieni
sinx +√3cosx=1
wedlug odpowiedzi x=−π/3+2kp x=π/2+2kp
wedlug mnie : x=−π/6 +2kp x=π/2+2kp kto ma racje?
2 sty 15:11
Marcin W: razem macie racje
2 sty 15:13
Marcin W: tzn masz ok sorka

Ty masz
2 sty 15:15
hubert: jak to?
2 sty 15:15
Marcin W: | | −π | | π | |
no x= |
| +2kπ, k∊C lub x= |
| +2kπ, k∊C |
| | 6 | | 2 | |
2 sty 15:17
hubert: A jakis pomysl jak mozna przeksztalcic to pierwsze równanie? po tak szczerze to powiem ze jest
to sprawdzian który bede mial we wtorek i zapenie te zadania... a wiec trudnowyciaganlego
pierwiastka nie powinno byc....
2 sty 15:17
Marcin W: hubert a ono jest dobrze przepisane ? masz to wydrukowane czy spisałeś od kogoś?
2 sty 15:18
hubert: wydrukoane moge zalaczyc plik czy zdjecie.. tylko powiedz jak to zrobic
2 sty 15:20
2 sty 15:23