Równania
maniek: rozwiąż równania :
a) 3x3+6x2−6x−12=0
b)x4−x3−x2−x−2=0
Proszę o pomoc jak to zrobić, najlepiej z rozwiązaniem , bo właśnie się uczę i chciał bym to
rozkminić.
2 sty 14:49
maniek: rrr
2 sty 15:06
2 sty 15:07
maniek: No sam bym na to nie w padł ehhh

MI chodzi o konkretne przykłady a nie o definicje jak się rozkłada.
2 sty 16:43
Jack:
tam masz przyklady...
2 sty 16:45
Marcin W: tam w linku nie ma definicji ale własnie przykłady ale ok:
a) 3x2(x+2)−6(x+2)=(3x2−6)(x+2)
√2,−√2,−2
2 sty 16:46
maniek: Mniejsza o to , wiadomo o co b. Teraz wszystko jasne nie wiedziałem jak to rozłożyć .
2 sty 16:50
Marcin W: b)
(x+1)(x3−2x2+x−2)=0
(x+1)(x2(x−2)+(x−2))=0
(x+1)(x−2)(x2+1)=0
1,2
2 sty 16:52
maniek: Dzięki.
2 sty 16:54
Noah: polecam metode Hornera do rozkladania wielomianow
2 sty 16:56
mateos133: Marcin no weź mi wykonaj zadanie pls
2 sty 17:01
maniek: w przykładzie b) (x+1) skąd się wzieło ?
2 sty 17:07
Marcin W: bo jak podstawisz −1 to przykladu b) to ladnie widac ze sie wyzeruje caly wielomian. A skoro
tak to dzieli się na (x+1) .
2 sty 17:26