Wykaż, że...
Tomasz: Wykaż, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 4
Proszę o pomoc
2 sty 14:48
Marcin W: x∊N
2x, 2x+2,2x+4− kolejne parzyste
podnieś do kwadratu każdą i dodaj do siebie i wyciagnij wnioski
2 sty 14:50
Tomek.Noah: 4 kolejne liczby naturalne parzyste n−liczba natrualna
2n.2n+2,2n+4
(2n)2+(2n+2)2+(2n+4)2=4n2+4n2+8n+4+4n2+16n+16=12n2+24n+20=4(3n2+6n+4) c.b.d.o.
2 sty 14:51
Tomasz: Tomek.Noah i to jest całe rozwiązanie zadania?
2 sty 14:53
Tomek.Noah: ta
2 sty 14:57
Tomasz: Dziękuje Ci
2 sty 14:58
karo: końcowa linijka nie powinno być 4(3n
2 +6n +5)
21 mar 23:26
Eta:
oczywista −oczywistość

zwykła literówka !
21 mar 23:46
Ajtek:
Cyfrówka

Dobry wieczór
Eta 
.
21 mar 23:48
Eta:
Witam
21 mar 23:50