Określ dziedzinę funkcji:
Kasienka: Określ dziedzinę funkcji:
| | 3x2 − 2x + 1 | |
y= |
| |
| | 3x3 + 9x2 − x − 3 | |
Trzeba rozłożyć na czynniki, jeśli tak jaka metodą ?
potem z funkcji kwadratowej deltę i pierwiastki ?
2 sty 14:43
Jack:
metodą grupowania. Potem prawdodpobonie nawet nie będziesz musiał nic już robić

Oczytwiście
zajmij się jedynie mianownikiem
2 sty 14:44
Tomek.Noah: to co w mianowniku rozne od zera i popowiem skorzystaj z grupowania wyrazow
2 sty 14:44
Kasienka: Dziękuję.
2 sty 15:39
Kasienka: Hmm ale jeszcze chwilka

po rozkładzie na czynniki:
3x
2(x+3) − 1(x+3)
(3x
2)(x+3)
(x+3) → x= −3
(3x
2) → Δ= 0 − 4*3*(−1) = 12
√Δ = ?
2 sty 15:44
Jack:
(3x2−1)(x+3)
2 sty 15:45
Kasienka: Przepraszam tam ma byc (3x2 − 1).
(3x2 − 1)(x+3)
2 sty 15:45
Jack:
(√3x−1)(√3x+1)(x+3)
2 sty 15:46
Kasienka: √3x−1
√3x = 1 / √3
jak wyliczyc z tego x ?
2 sty 16:06