punkt
brg : mam równanie płaszczyzny w postaci :
x+y−2z+4=0
chcę znaleść współrzędne dowolnego punktu należącego do tej płaszczyzny (postać ogólna w
zależności od x,y,z).
Przedstawiam więc płaszczyznę w postaci odcinkowej, obierając dowolny punkt leżący na tej
płaszczyźnie np. (1,1,3) i otrzymuję :
teraz przedstawiam sobie zależnosci i wychodzi :
x=y
−2y+5=z
Wynik jest jednak zły , mam chyba jakichś błąd w założeniu... Mógłby ktoś wskazać błąd ?
2 sty 14:34
Jack:
że niby każdy punkt na tej płaszczyźnie ma współrzędną x i y taką samą?
2 sty 14:40
brg : tak wychodzi z równania odcinkowego , ale wiem że to jest źle
2 sty 14:44
AS:
Wystarczy przyjąć dowolne wartości za dwie zmienne i wyliczyć trzecią.
np. x = 0 , y = 1 , z = (x + y + 4)/2 = 5/2 P(0,1,5/2)
x = 10 , z = −4 , y = 2z − x − 4 = −22 , R(10,−22,−4)
2 sty 14:46
brg : ale tu nie chodzi o konkretne współrzedne lecz o przedstawienie zależnosci miedzy
wspołrzednymi.
Nalezy przedstawić x,y w zaleźności od z itd.
2 sty 14:51
brg : mam zadanie w ktorym nalezy znaleść rzut prostopadly punktu na plaszcyzne.Chce to zrobić z
prostopadłości/rownoległości wektorów.
Jeden z wektorów to PP1.
Dlatego pottrzebuje przedstawienia punktu plaszczyzny w zaleźności od 1 paremetru.
W ten sposób z iloczynu skalarnego wyjdą mi konkretne współrzedne będące rzutem prostopadłym
punktu.
2 sty 14:56
brg : pomóżcie
2 sty 15:11
AS:
| | x − 1 | | y − 1 | | z − 3 | |
Błąd w równania: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 1 | | −2 | |
Może chodzi Tobie o postać parametryczną
Obieram trzy dowolne (ale różne) punkty płaszczyzny
A(0,0,2) , B(−1,−3,0) , C(3,5,6}
Obliczam wektory
AB
→ = [−1,−3,−2] , AC
→ = [3,5,4]
Równanie parametryczne
x = 0 − t + 3*s , y = 0 − 3*t + 5*s , z = 2 − 2*t + 4*s , t,s ∊ R
2 sty 15:19
AS: Chłopie kochany,sprecyzuj dokładnie co chcesz wyliczyć?
Rzut prostopadły punktu na płaszczyznę?Jakiego punktu?
2 sty 15:21
brg : Od nowa:
Mam znaleźć rzut prostopadły punktu P=(0,0,1) na płaszczyznę π:x+y−2z+4=0
W tym celu :
Obieram na płaszczyźnie pewnie punkt Q−(A,B,C) i dowolny leżący na niej wektor np. u=(1,1,1)
Muszę współrzędne punktu Q przedstawić w zależności od jednego parametru (0bojętnie, czy x,y
czy z)
Wtedy Korzystam z prostopadłości wektorów :
PQ *u=0
(0−A,0−B,1−C)*(1,1,1)=−A−B−C−1 =0
Chcę zrobić to zadanie właśnie tym sposobem z wektorami, ale nie potrafię znaleść ogólnej
postaci punktu leżącego na płaszczyźnie.
2 sty 16:47