Rachunek prawdopodobienstwa.
Adam.: w wazonie stoi 12 czerwonych i 8 żółtych róż. pani amanda wyjęła na chybił trafił z wazonu dwie
róże. Oblicz prawdopodobieństwo że wśród wybranych kwiatów jest przynajmniej jedna róża żółta.
Umiem obliczyć z 1 wybrana roza. ale z dwoma? Prosze o wytlumaczenie.
2 sty 14:01
Marcin W: omega C220
moc zdarzenia : C18*C112+C28
podzielic
2 sty 14:03
Adam.: Moge prosić troche jaśniej
2 sty 14:05
Marcin W: Miałeś kombinacje znasz wzór?
2 sty 14:07
Adam.: Nie iwem o co dokladnie Ci chodzi. Ale o ten wzor chodzi P(A) = A/omega ?
2 sty 14:08
Adam.:
2 sty 14:12
Marcin W: oki to kolejno:
mamy 20 róż pierwszą moge wyciagnac na 20 sposobów a drugą na 19 razem mamy mozliwosci
wyciagniecia 2 róż :
20*19 − wynika to z reguły mnożenia
Możemy podzielić to na 2 ponieważ kolejność tutaj nie odgrywa żadnej roli( dlaczego na 2 bo
kazdą parę róż jaką moge wyciagnac licze dwukrotnie w innej kolejnosci po prostu czego nie
chcę)
| | 20*19 | |
reasumujac omega wynosi: |
| jasne dotąd? |
| | 2 | |
2 sty 14:17
Marcin W: jesli tak to teraz moc zdarzenia A:
ma byc wsrod tych dwóch róż przynajmniej jedna żółta czyli jedna albo dwie
Jedna różę moge wybrać z 8 róż zóltych na 8 sposobów a do niej dokoptować 12 czerwonych co daje
mi
8*12 mozliwosci tego ze bedzie 1 zolta jedna czerwona
dwie zolte róze moge wybrac w ten sposob biorę pierwsza zolta z 8 dostepnych czyli : 8*7 ale
dziele na 2 bo kolejnosc nieistotna co daje mi :27 mozliwosci
A=96+28
dalej wzor ktory podales
2 sty 14:21
Adam.: zJakbym mogl prosic to zrob do konca aja przeanaizuje to sobie.
Znalazlem jeszcze cos takiego i rowiez nie rozumiem:
A−czerwone
B−zolte
P<A>=12/20=3/5
P<B>=8/20=2/5
3/5*8/19+2/5*7/19+2/5*12/19=24/95+14/95+24/95=62/95
2 sty 14:32
2 sty 14:36