..
bart: czy mozemy w zwykly trojkat, ktorego boki tworza ciag arytmetyczny wpisac okrag?

zwykly− nie
prostojkatny, nie rownoboczny itd
2 sty 12:47
Jack:
tak, w każdy można wpisać
2 sty 12:52
bart: no to wiem

ale czy jest mozliwosc taka, ze jak wpiszesz w jakis zwykly trojkat okrag, to boki
tego trojkata beda tworzyc ciag arytmetyczny

i nie rob ze mnie glupka
2 sty 12:55
bart:

| | 1 | |
i mam udowodnic ze r= |
| a |
| | 3 | |
no to dla prostokatnego ok, latwo:
c−b=b−a
2b=c+a
ale to jest udowodnione tylko dla trojkata prostokatnego, a dla zwyklego trojkata?
2 sty 12:58
bart: tzn inaczej: jezeli wpiszemy w jakis zwykly trojkat okrag (bo mozna w kazdy

) to jest
mozliwosc ze jego boki beda tworzyc ciag arytmetyczny?
2 sty 13:00
Jack:
nie robię

Preczytałem co napisałeś i odpisałem na pytanie

Drugie pytanie, moze się tak zdarzyć. SKoro w każdy można wpisać, to można też w taki 4,6,8;
10,12 ,14 itd Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem
2 sty 13:00
bart: oto zadnie : "Udowodnij, że: jesli dlugosci bokow trojkata tworza ciag arytmetyczny, to dlugosc
promienia okregu wpisanego w ten trojkat jest rowna 1/3 dlugosci wysokosci opuszczonej na
sredni bok trojkata"
2 sty 13:00
Jack:
pewnie że tak.
2 sty 13:01
Marcin W: to zastanów sie czy istnieje trójkąt którego boki tworzą ciag arytmetyczny

A jesli
stwierdzisz ze istnieje i w kazdy mozna wpisac okrąg to tym bardziej w ten
2 sty 13:01
Marcin W: bart nie sprecyzowałeś wcześniej pytania dlatego wyszły niejasności.
2 sty 13:02
bart: no to juz wiemy

to nie wiem jak to udowodnic dla innych trojkatow, tj tych zwyklych
2 sty 13:02
Jack:
pewnie trzeba skorzstać ze wzoru na pole wykorzystujący r.
P=r * 12Obw
Z drugiej strony, P=12 a* h
2 sty 13:03
bart:

ciag a,b,c
| | 1 | |
i jak udowodnic teraz ze r= |
| h ? |
| | 3 | |
wiem, ze z tego sie ciagle korzysta
2 sty 13:05
bart: ja jebe, to jest to samo.. dobra, dzieki
2 sty 13:07
Jack:
r*
12 (a+a+r+a+2r)=
12a
2*h
2
i już

(mam nadzieję, że wzoru na pole nie trzeba wyprowadzać)
2 sty 13:08
bart: no ja zrobilem tak samo jak z tym prostokatnym tylko zamiast a, wpisalem h

bozeeee.. sorry,
ale czasem mam taka zacme
2 sty 13:09
Jack:

Każdy miewa
2 sty 13:12
Marcin W: zastanawiam się czy to nie zbytnie pójście na skróty ale sam nie wiem
2 sty 13:13
bart: Marcin, ja tez..

bo to niby z zestawu gdzie sa trodniejsze zadania ..
2 sty 13:24
Marcin W: mam inny pomysł chcesz bart?
2 sty 13:32
bart: yhm
2 sty 13:34
Nowy Rok:
| | 1 | |
Obwód L = 3a, Pole PΔ = |
| ah
|
| | 2 | |
2 sty 13:36
Marcin W:

Popatrzmy na rysunek gdzie r
1 to roznica ciagu arytmetycznego :
Pole czarnego trójkata wyraża się wzorem
P=0,5a*h
ale jednoczesnie pole tego samego trojkata zbudowane jest z 3 trojkatow o wysokosciach
oznaczonych jako r mozna wiec zapisac równanie
0,5ah=0,5(a+r
1)r+0,5(a−r
1)r+0,5ar
z czego mamy:
3r=h
2 sty 13:38
Marcin W: koncówka oczywiscie r=13h (literówka)
2 sty 13:40
bart: no to w sumie zrobiles to co ja tylko inaczej obwod zapisales

ale czemu Nowy Rok to podzielil przez 0.5 L ?
2 sty 13:41
bart: inaczej POLE zapisales*
2 sty 13:42
Marcin W: skorzystał ze wzoru na pole trójkata P=0,5obwodu * r
2 sty 13:43
bart: no czyli inaczej nie idzie zrobic

wszystko sie sprowadza do tego wzoru
2 sty 13:44
Marcin W: tyle tylko że w moim odczuciu taki dowód bazuje już na czymś niekoniecznie oczywistym
mianowicie na tym ze ten wzór zachodzi co w moim odczuciu wymagaloby dodatkowego dowodu. Ja
staram sie opierac na faktach "oczywistych" jak wzór na pole trójkąta.
2 sty 13:45
bart: no w sumie racja

ale isc dalej Twoim tokiem myslenia to czemu skorzystales z 0,5ah ?
2 sty 13:46
Marcin W: bo ten wzór zna KAZDY uczen w moim odczuciu tzn jest to bardziej ogolny wzór. Oczywiscie tak
sie cofac mozna w kazdym dowodzie bo zawsze sie na cos powolujemy.
2 sty 13:48