matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
poziomka:
Mógłby mi ktoś udzielić wskazówki od czego zacząć? Ponieważ zawsze mam problem z zadaniami jak je zacząć... Polecenie brzmi: Rozwiąż równanie: sin
4
x
2
+ cos
4
x
2
=
5
8
w przedziale <− π, π> Będę bardzo wdzięczna
2 sty 12:36
Jack:
a
4
+b
4
= (a
2
+b
2
)
2
− 2(ab)
2
=...
2 sty 12:38
Nowy Rok:
1 = sin
2
α + cos
2
α 1
2
= (sin
2
α + cos
2
α)
2
= sin
4
α + cos
4
α + 2sin
2
α cos
2
α sin
4
α + cos
4
α = 1 − 2sin
2
α cos
2
α
5
= 1 − 2sin
2
α cos
2
α
8
3
2sin
2
α cos
2
α =
/ * 2
8
3
4sin
2
α cos
2
α =
2sinα cosα = sin2α
4
3
(sin2α)
2
=
4
2 sty 12:45
poziomka:
dziękuję
2 sty 12:53