Zadanie
Babcia: Lodz plynie z pradem rzeki z predkoscia 20 km/h, a pod prad z predkoscia 16 km/h. Oblicz
predkosc wlasna lodzi i predkosc pradu rzeki
2 sty 12:27
Marcin W: x− predkosc wlasna rzeki
y− predkosc wlasna motorówki
x+y=20
−x+y=16
2y=36
y=18
x=2
2 sty 12:41
mika: Dziekuje.
A jak rozwiazac takie zadanie:
za 2 kg jablek i 3 kg gruszek zapolacono 17 zl. cena 1 kg gruszek stanowi 75%ceny 1 kg jablek
Oblicz cene 1 kg jablek i 1 kg gruszek
2 sty 12:45
Marcin W: j− cena jablek
g− cena gruszek
1g=0,75j
2j+3g=17
g=0,75j
Stad: 2j+2,25j=17
j=4, g=3
2 sty 12:47