zadanie
Babcia: Grzyby po wysuszeniu waza o 92% mniej niz przed suszeniem. Ile kg grzybow trzeba zebrac aby
otrzymac 1 kg grzybow suszonych?
2 sty 11:57
Marcin W: 0,08x=1
x=12,5
2 sty 11:59
Babcia: Przepraszam ale szkole skonczylam juz pare lat (swietlnych) temu. Moglbys mi totroszke
dokladniej wyjasnic jak wyszlo 12,5 kg?
2 sty 12:05
Nowy Rok:
100%x − 92%x = 8%x
8%x = 1 [kg]
| | 8 | | 100 | |
x = 1 : 8% = 1 : |
| = 1 * |
| = 12,5 [kg] |
| | 100 | | 8 | |
2 sty 12:10
Babcia: Wiedzialam ze ten Nowy Rok bedzie lepszy niz poprzedni

Dziekuje
2 sty 12:25