PROSZĘ O POMOC:( prawdopodobieństwo wylosowania
NINA: w pudełku jest 8 kul białych.Oblicz ile kul czarnych trzeba dorzucić,aby prawdopodobieństwo
wylosowania kuli czarnej było równe 1/3.
PROSZĘ O POMOC:(
2 sty 08:32
R.W.17l:

8 białych kul + x czarnych kul
Szansa na wylosowanie czarnej będzie wtedy
| x | | 1 | |
| i to ma się równać |
| |
| 8+x | | 3 | |
8+x=3x
2x=8
x=4
Sprawdźmy (na niebiesko)
| | 4 | | 1 | |
By wyszła czarna jest szansa równa |
| czyli |
| |
| | 12 | | 3 | |
2 sty 10:02
NINA: Dziękuję bardzo:
2 sty 14:19