matematykaszkolna.pl
Jakie siły działają na zawiasy? Trivial: Mam taki układ do policzenia (wszystkie pogrubione zmienne są wektorami): Dane: W, L, h, d, Ciężar W rozkłada się na D i G równomiernie. Szukane: G, D W = (0, W, 0) RD = (−L/2, −h/2 + d, 0) RG = (−L/2, h/2 − d, 0) D = (Dx, Dy, Dz) G = (Gx, Gy, Gz) G + D + W = 0 RD×D + RG×G = 0 Wyszło mi:
 LW 
Dx =

2h − 4d 
 W 
Dy =

2 
Dz = 0
 LW 
Gx = −

2h − 4d 
 W 
Gy =

2 
Gz = 0 Prosiłbym o sprawdzenie. emotka
1 sty 22:35
Trivial: Chochlik w danych! W = (0, W, 0)
1 sty 22:36
Trivial: rysunekDla zainteresowanych umieszczam obrazek. emotka
1 sty 23:04
Trivial: up.emotka
1 sty 23:27
Trivial: up
2 sty 11:17
Trivial: down.
3 sty 17:39
Noah: Trivial jedynie moze Ci pomoc Basia, Jack, Bogdan, Jakub oni sa po studiach wiec maja szerszy zakres wiedzy ja jestem jeszcze w LO ale chetnie bym ci pomogl gdbym wiedzial c i jak a nie chce sie pchac emotka
3 sty 17:44
Basia: Mogę sprawdzić poprawność rozwiązania tylko od strony rachunkowej, bo jeśli chodzi o stronę merytoryczną nic z tego nie rozumiem, jako, że ostatni raz miałam coś wspólnego z fizyką w lipcu roku pańskiego 1971 podczas egzaminu wstępnego na studia. Nie muszę chyba dodawać, że była to fizyka z zakresu szkoły średniej. Napisz czy o to Ci chodzi, bo jeśli nie tylko, to niestety nie ja.
3 sty 17:54
Noah: Basia material ciagle sie zmienia a my ciagle narzekamy (nowi uczniowie) "i tak zle i tak nie dobrze"
3 sty 17:57
Trivial: Chodzi mi tylko o poprawność rozwiązań, a układ jest raczej dobrze. emotka
3 sty 18:58
Trivial: I jeszcze mam takie pytanie, czy nie można tego układu policzyć jakoś szybciej niż tylko wymnażając kolejne wektory i dodając. Końcowe odpowiedzi wyglądają na proste. emotka
3 sty 19:02
Trivial: .
3 sty 19:30
Trivial: ;s Czy ten układ jest jakiś nierozwiązywalny czy co? emotka Podobno to zadanie miało być proste wg tego, co mówił prowadzący.
3 sty 22:30
Trivial:
3 sty 23:00
Trivial: x.x
4 sty 00:23
Trivial: .__.
4 sty 20:22
Trivial: Niniejszym uznaję ten układ za nierozwiązywalny. emotka
4 sty 21:35