oblicz cosinus
babcia: Prosze o pomoc w rozwiazaniu:
W trojkacie prostokatnym o katach α i β dany jest
cosα = 0,5
Oblicz cosβ
ale jak to z soba polaczyc

?
1 sty 22:26
Jack:
cosα=sinβ → cosβ=√1−sin2β
1 sty 22:27
Eta:
dla kątów ostrych;
cosα= 0,5=
12 => α= 60
o to β= 90
o− 60
o= 30
o
1 sty 22:30
babcia: czy na to jest jakis wzor?
przepraszam ale kompletnie nie mam o tym pojecia
1 sty 22:30
1 sty 22:32
Eta:

3/ sposób:
dla kątów ostrych
| | 1 | | b | |
cosα= |
| = |
| ......... c= 2 b= 1
|
| | 2 | | c | |
to: a
2= c
2−b
2 = 2
2−1
2= 3 => c=
√3
1 sty 22:40
babcia: a jezeli ctgα=2


? Jak tutaj wyliczyc cosα (kat α jest ostry)
ctgα=2 nie ma w tabelce...
1 sty 22:42
Eta:
z rysunku najprościej
b= 2 a= 1 to: c
2= 2
2+1
2= 5 => c=
√5
| | b | | 2 | | 2√5 | | 2√5 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | c | | √5 | | √5*√5 | | 5 | |
1 sty 22:46
Jack:
ale wiesz, że to cosα/sinα. Dalej skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
1 sty 22:46
Jack:
jeszce wyjdzie kwestia znaku pierwiastka...
1 sty 22:47
Eta:
W zad. jest wyraźnie mowa o kątach ostrych
1 sty 22:48
Jack:
racja

1 sty 22:49
Eta:
1 sty 22:50
babcia: teraz juz jasne
sliczne dzieki
1 sty 22:54
babcia: mam jeszcze jedno zadanko
w trojkacie prostym o kacie ostrym α dane sa
a=3
b=4
oblicz sinα
Jak mam z tego wyliczyc c?
1 sty 23:23