matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory skróconego mnożenia
M:
uprość wyrażenie:
1
1
1
2
1
1
* (
+
) +
* (
+
)
(x+y)
2
x
2
y
2
(x+y)
3
x
y
1 sty 22:06
Eta:
założenia : x≠0 i y≠0 i x≠ −y
1
x
2
+y
2
2
x+y
*
+
*
=
(x+y)
2
x
2
y
2
(x+y)
3
xy
x
2
+y
2
2(x+y)
+
=
(x+y)
2
*x
2
y
2
(x+y)
3
*xy
(x
2
+y
2
)(x+y) + 2(x+y)*xy
=
(x+y)
3
*x
2
y
2
po wymnożeniu i redukcji w liczniku otrzymasz x
3
+3x
2
y +3xy
2
+y
3
= ( x+y)
3
dokończ.......
1 sty 22:22