potęgi
Magda: 3
3n+2= 27
n*9
1 sty 21:05
Magda: zgadza się
1 sty 21:06
Jack:
tak
1 sty 21:07
Magda: ok
1 sty 21:07
Magda: a jeszcze jedno, żebym nie porobiła byków w obliczeniach, proszę o spr:
| | 3 | |
√7n6−3n3= n3√7−3n3 tam w tym ułamku pod pierwiastkiem jest |
|
|
| | n3 | |
chodzi o spr czy dobrze wyciągnęłam przed pierwiastek
1 sty 21:13
Jack:
dobrze
1 sty 21:16
Magda: może w trakcie jeszcze coś mi się przypomni, ale dzięki narazie
1 sty 21:18
Jack:
1 sty 21:19
Magda: a jak mam takie wyrażenie, znaczy wyrwane z kontekstu, że w mianowniku mam:
3
n+1 i okazuje sie że do mianownika przechodzi mi minus to wtedy przedstawiam to jako
−3
n−1 czy jak czy ten minus nie wchodzi do potęgi? prosze o odp
1 sty 22:15
Jack:
to poprawny zapis, ale pamięaj, że potęga n−1 tyczy się wciąż tylko 3, a nie −3!
1 sty 22:17
Magda: czyli będzie −3
n*3
1 sty 22:23
Jack:
−3n*3−1=−3n*13 (masz ujemną potęgę)
1 sty 22:24
Magda: aha no wiem wiem tylko źle cię wcześniej zrozumiałam
1 sty 22:30
Magda: a to sie tyczy tego samego jeśli np pomnoże sobie przez 2 to wyrażenie:
3
n+1 *2 wychodzi 6
n+1 i wtedy to wyrazenie wynosi 6
n *6
a jeśli np pomnoże je przez −2 to wynosi:
3
n+1 *−2 = −6
n−2= −6
n *
136
takie drobnostki ale prosze o spr
1 sty 22:48
Jack:
3
n+1 *2 ≠ 6
n+1 
nie możesz tej 2 wciągnąć pod potęgę n+1.
Ten drugi przykład z −2 też oczywiście jest niepoprawny.
1 sty 22:50
Magda: czyli jak w tym pierwszym wyjdzie 6
2n+2 czyli 36
n*36

a w drugim:
dobrze
1 sty 23:00
Jack:
2* 3n+1 można jeszcze tak zapisać 2*3*3n=6*3n
oraz następny tak:
−2*3n+1=−6*3n
1 sty 23:11
Magda: to też wiem ale czy moje poprzednie zapisy są poprawne
1 sty 23:12
Jack:
w tym drugim zjadłaś minus. Pierwsze jest ok.
1 sty 23:17
Magda: gdzie zjadłam minus?
1 sty 23:32
Jack:
| | 1 | | 1 | |
−6−2n−2=−6−2n*6−2=− |
| * |
| |
| | 36n | | 36 | |
1 sty 23:34
Magda: aha już rozumiem czyli w tym pierwszym ten cały minus przed to wogole nie biorę pod uwagę liczę
jak 6 nie −6 tak jak wcześniej pisałeś
1 sty 23:37
Jack:
zapisałem wyżej post 1 sty 22:17 − o tym właśnie mówi. Nie mówiłem Ci zebyś ten minus
brała pod uwagę gdy podnosisz do potęgi − minus jest, jak gdyby, poza wszystkim!
1 sty 23:39
Magda: ok dobra już wszystko rozumiem dzieki za pomoc

ułom ze mnie starszny czasem
1 sty 23:39
Jack:
1 sty 23:41