funkcja kwadratowa
kasiulka: pomyślano pewna liczbę,podniesiono ją do kwadratu, od wyniko odjęto czterokrotność tej liczby,
a następnie dodano 5. Otrzymaną w ten sposób liczbę pomnożono przez 2. Wówczas otzrymano 20.
Jaką liczbę pomyślano
1 sty 20:54
Jack:
(x2−4x+5)*2=20
1 sty 21:12
Eta:
x −−− pomyślana liczba
(x2−4x+5)*2= 20
rozwiąż to równanie .........
1 sty 21:12
kasiulka: 2x2−8x+10=20
1 sty 21:14
kasiulka: dobrze
1 sty 21:14
kasiulka:
1 sty 21:24
kasiulka: co dalek
1 sty 21:36
kasiulka: dalej****
1 sty 21:36
Jack:
dobrze, przenieś wszystko na jedną stronę, podziel sobie przez 2 i z delty policz pierwiastki.
1 sty 21:39
kasiulka: 2x2−8x−10−21=0
dobrze mysle czy cos poplatalam...zaraz oblicze dalej
1 sty 21:45
bart: 2x2−8x−10=0
x2−4x−5=0
1 sty 21:47
kasiulka: 2x2−8x+31=0
1 sty 21:47
bart: √Δ=6 x=−1/5
1 sty 21:48
kasiulka: jacek i jak
1 sty 21:48
Jack:
x
1=−1
x
2= 5
Dla pewności, że dobrze zostanie to oczytane
1 sty 21:48
bart: 2x2−8x+10−20=0 cos ty sie tak uczepila tej 21?
1 sty 21:48
Jack:
skąd to −21 Ci się wzięło? Przeanalizuj dokładnie: przenosisz tylko 20 na drugą stronę.
1 sty 21:49
bart:
1 sty 21:49
kasiulka: nie 21 tylko 20 wiec bedzie w drugim rozwiazaniu 30
1 sty 21:49
Jack:
nie, bo masz "+10" a teraz dokładasz "−20", więc wyjdzie −10.
1 sty 21:50
kasiulka: ja to wszystko juz pomylilam bo za duzo tu rownan:(
1 sty 21:51
kasiulka: i wszystko mi sie miesza
1 sty 21:52
Jack:
wiele ich nie ma

Jest tylko jedno. Na spokojnie przenoś, zmieniając znak.
1 sty 21:55
kasiulka: pogubilam sie juz w tym balagnie rownan
1 sty 21:55
kasiulka:
2x2−8x+10=20
2x2−8x+10−20=0
2x2−8x−10=0
1 sty 21:59
kasiulka: teraz dobrze
1 sty 21:59
Jack:
bardzo dobrze. Teraz podziel sobie obie strony przez 2 i policz deltą pierwiastki.
1 sty 22:03
kasiulka: a=2 b=−8 c=−10
Δ=b2−4ac= (−8)2− 4X2X(−10)
Δ=64+80
1 sty 22:03
kasiulka: i jak
1 sty 22:04
kasiulka: Δ=144 √144= 12
1 sty 22:06
kasiulka:
1 sty 22:06
Jack:
dobrze, możesz nie dzielić

Na razie jest ok.
1 sty 22:09
kasiulka: pozniej obliczam x1 i x2 tak ...
nie oblicze bo musze isc z psami
1 sty 22:10
kasiulka:
1 sty 22:39
kasiulka: jacek dobrze mowie
1 sty 22:46
Jack:
tak, dobrze
1 sty 22:47
kasiulka:
x1=1
x2= 5
dobrze i co dalej
1 sty 22:54
kasiulka: x1= −1 maly blad
1 sty 22:54
kasiulka: 
1 sty 22:59
Eta:
1 sty 23:00
kasiulka: i co jak dalej eta
1 sty 23:01
Jack:
i masz swoją odpowiedź.
1 sty 23:01
kasiulka: czyli jaka liczbe otrzymano
1 sty 23:03
1 sty 23:26
Jack:
nie otrzymano, tylko pomyślano

Pomyślano albo Twoje x
1 albo x
2.
1 sty 23:28
kasiulka: a mozna jakos to potwierdzic czy napewno ta liczbe pomyslano....
bo my to jakosc w szkole sprawdzalismy ale ja nie pamietam jak
1 sty 23:34
Nieznajoma1: Cześć! Teraz trzeba sobie to sprawdzić:
np. Pięć podnieść do kwadratu = 25 odjąć (czterokrotnośc liczby 5) 20 = 5 dodać 5 = 10 pomnożyć
przez 2 i wychodzi nam liczba 20.
52 =25−(4*5)=25−20=5+5=10*2=20
1 sty 23:35
Jack:
jasne. Wstaw za "x" z początku zadania liczbę −1 a potem 5 i się przekonaj że faktycznie Lewa
strona będzie się równała Prawej.
1 sty 23:35
Nieznajoma1: Trzeba czytać treść zadania i postawiać liczby
1 sty 23:36
kasiulka: 2x2−8x+10=20
2x5−8x5+10=20
10−40+10=20
20=20
a z −1 mi nie wychodzi
1 sty 23:40
Jack:
dla x=−1
2x2−8x+10=20
2(−1)2−8*(−1)+10=20
2+8+10=20
20=20
L=P
1 sty 23:41
kasiulka: dziekuje ci bardzo bardzo
1 sty 23:42