funkcja kwadratowa
maja:

Siatką o dlugosci 300m nalezy ogrodzic dzialke jedynie z dwoch stron, gdyz z pozostalych dwoch
stron przylega do muru.(jak na rysunku) Dobierz wymiary dzialki tak, aby jej powieszchnia
byla
najwieksza.
A wiec miej wiecej tak wyglada ten rysunek
1 sty 20:50
Bizon: bez liczenia ... 100 na 100
1 sty 21:12
kasiulka: potrzebuje oblicznia
1 sty 21:12
Jack:
150 x 150
1 sty 21:13
Jack:
Pole to P=a*b
a+b=300 → b=300−a
POdstaw do wzoru na P i policz współrzędną "p" wierzchołka paraboli funkcji P(a), gdzie "a" to
oczywiście zmienna.
1 sty 21:14
kasiulka: jacek a moze jakies obliczenia bys mi napisla co
1 sty 21:14
maja : nie wiem jak to zrobic
1 sty 21:15
Jack:
| | −b | |
no przecież napisałem.... wzór na wierzchołek paraboli mogę napisać: p= |
|
|
| | 2a | |
Funkcja to P(a)=a*(300−a)=−a
2+300a.
Wystarczy odczytać współczynniki i wstawić do wzoru.
1 sty 21:18
Bizon: S=ab
a+b=300 ⇒ a=300−b
S=b(300−b)= −b(b−300) szukamy Smax
miejsca zerowe 0 i 300 czyli wierzchołek dla b=150
1 sty 21:20
Eta:
x, y, −−− wymiary działki , x,y >0
x+y= 300 => y= 300 −x dla x€(0,300)
P= x*y
P(x)= x( 300−x) = −x
2 +300x −−−− funkcja kwadratowa, ramiona paraboli do dołu
zatem osiąga największą wartość dla
y
max= 300 − x
max=........
odp: Taka działka ma wymiary: 150m x 150 m
Bizon podał błędną odp
1 sty 21:20