Gdybym miał o 1/a posiadanych pieniędzy więcej , to do 1000 zł brakowało by mi 6
smutas: Gdybym miał o 1/a posiadanych pieniędzy
więcej , to do 1000 zł brakowało by mi 6 zł . Ile mam pieniędzy

?
1 sty 20:17
bart: ciut ciut mniej od 994 zl
1 sty 20:23
Trivial: bart, a co jeśli a∊(0, 1)?
1 sty 20:25
bart: | | 1 | |
ja to rozumiem ze a+ |
| =994 |
| | a | |
a jezeli a∊(0,1) to.. osz kurde
1 sty 20:30
bart: | | 1 | |
no albo |
| grosza  |
| | 20 | |
1 sty 20:33
Trivial: Ja właśnie nie do końca byłem pewny czy
a to ilość pieniędzy, więc wolałem sobie odpuścić
rozwiązywanie.

(A tak na marginesie, dalej nie jestem pewny...

).
1 sty 20:34
bart: sorry ~1/10 ale to i tak za duzo
1 sty 20:35
bart: no jezeli a to nie ilosc pieniedzy to jak to tak? nie pojdzie inaczej..
1 sty 20:35
Trivial:
1 sty 20:36
Trivial: 994*
1 sty 20:36
bart: no to mam np 100zl to a=U{1}{896]
| | 1 | |
mam 200 to a= |
| i masz miliony przypadkow  |
| | 796 | |
1 sty 20:40
Trivial: Randomize your life!
1 sty 20:41
smutas: x=994a/a+1 tak ma wyjść
1 sty 20:41
smutas: tylko jak do tego dohjść
1 sty 20:42
bart: chyba ze a=U{1}{996−x)
1 sty 20:43
smutas: nie wiem jak ale na pewno ma wyjść to co pisałam przed chwilą
1 sty 20:44
Trivial:
Gdybym miał o 1/a posiadanych pieniędzy więcej
to do 1000 zł brakowało by mi 6 zł
= 1000 − 6
Być może brakuje tu gdzieś słowa
razy.
1 sty 20:44
bart: 994a−ax=1
994a−1=ax
1 sty 20:47
smutas: ale to nie jest ten sam wynik..... no chyba że tak
to na pewno jest ok

?
1 sty 20:48
bart: co ja zrobilem −.−
1 sty 20:48
smutas: to tak czy nie

?
1 sty 20:50
Trivial:
bart:
No właśnie nie wiem, co Ty zrobiłeś.
1 sty 20:50
smutas: pogubiłam sie

ma wyjść x=
994aa+1
1 sty 20:51
Trivial:
Odpowiedź to:
xa + x = 994a /:a
Wniosek:
Zakładają że mnożymy.
1 sty 20:52
bart: ma byc o "1/a wiecej pieniedzy.." czy "1/a RAZY wiecej pieniedzy.."?
1 sty 20:53
smutas: to możesz mi to napisać albo skopiować tak wszystko ładnie od początku i ja se to przepisze bo
się pogubiłam ..... byłabym wdzięczna
1 sty 20:54
smutas: a umiesz zrobić jeszcze to

?
Jaka liczba ma tę własność ,że jej a−krotność jest o 7 większa od odwrotności tej liczby
1 sty 20:55
Eta:
x −−− ilość pieniędzy
1 sty 20:55
Trivial: δ__δ
1 sty 20:56
smutas: dzięki za pomoc
1 sty 20:57
Trivial:
Eto, zauważ, że w poleceniu nie ma słowa 'razy'.
1 sty 20:57
smutas: w sensie proporcjami mam to robić
1 sty 20:58
bart: no bo zle przepisal, no co?
1 sty 20:58
smutas:
1 sty 20:58
smutas: nie przepisałam źle tak było
1 sty 20:58
bart: dla niektorych to bez roznicy, nie smutas ?
1 sty 20:58
smutas: w sensie co bez różnicy

?
1 sty 20:59
bart: "o 4 wieksze" a "o 4 razy wieksze" jest rownica, nie?
1 sty 21:00
smutas: no jest

**
ważne że wynik jest taki sam

bo ja nie rozumiem tych zadań więc patrze na wynik i próbuje coś podstawić
1 sty 21:01
1 sty 21:02
bart: o t wieksza czo o 7 razy wieksza?
1 sty 21:04
bart: 7*
1 sty 21:04
smutas: o
1 sty 21:05
smutas: o 7 większa
1 sty 21:05
1 sty 21:07
1 sty 21:07
1 sty 21:07
Trivial: tam ma być 7 zamiast −7.
1 sty 21:08
smutas: powinno wyjść x=7aa2−1 gdy a nie jest równe 0
1 sty 21:09
Trivial: | | 7 ± √49 + 4a | |
x = |
| . tak ma być. |
| | 2a | |
1 sty 21:09
smutas: 7a / a2−1
1 sty 21:09
1 sty 21:11
Trivial: Skoro znasz odpowiedź to po co pytasz?
1 sty 21:12
bart: no ale musi do niej jakos dojsc..
1 sty 21:13
smutas: no właśnie
1 sty 21:14
smutas: NO TO TRUDNO SKORO NIE UMIECIE ...
dzięki za rozwiązanie tamtego
1 sty 21:18
Trivial: Sprawdźmy więc, co autorzy mieli na myśli:
| | 7a | |
x = |
| /* (a2 − 1) |
| | a2 − 1 | |
xa
2 − x = 7a /:a
Wniosek: chodziło im o mnożenie.
1 sty 21:19
Jack:
którego nie umiemy?
1 sty 21:19
smutas: no tak
1 sty 21:20
smutas: Jaka liczba ma tę własność ,że jej a−krotność jest o 7 większa od odwrotności tej liczby
TEGO
1 sty 21:20
bart: z jakiej ksiazki sa te zadania smutas?
1 sty 21:21
smutas: nie wiem ...
baba nam je dyktuje albo kseruje
1 sty 21:23
bart: no to te chyba dyktowala
1 sty 21:24
Trivial: To wieele wyjaśnia.
1 sty 21:24
smutas: te akurat kserowala
1 sty 21:25
Jack:
czemu myślisz ze postać
Triviala z
1 sty 21:09 jest niepoprawna?
1 sty 21:27
bart: to sama pisala
1 sty 21:28
smutas: bo teraz nam dała odpowiedzi i mamy dojść jak i dlaczego ale ja nie potrafie ...
ZA GŁUPIA JESTEM
1 sty 21:28
Trivial: Te odpowiedzi wyglądają na błędne.
1 sty 21:29
smutas: :(
1 sty 21:29
smutas: wątpie bo reszta mi sie zgadza tylko te 2 nie
1 sty 21:30
Jack:
Trivial dobrze to policzył. Musiałaś coś źle zanotować.
1 sty 21:30
smutas: mam to wydrukowane

!
1 sty 21:31
smutas: nie bierzcie mnie za taką idiotke
1 sty 21:32
Trivial: Przedstaw jej moje rozwiązanie, to bez minusa przed siódemką. Może zapunktujesz.
1 sty 21:32
smutas: OK
1 sty 21:33
smutas: a mógłbys mi to tak jeszcze raz ładnie rozpisać

? ^^
1 sty 21:34
Trivial: Gorzej jak zapyta skąd się to wzięło, ale bądźmy optymistycznie nastawieni.
1 sty 21:34
Trivial: Mieliście już funkcję kwadratową?
1 sty 21:35
smutas: nie
1 sty 21:35
smutas: zw a wy myślcie co zrobic
1 sty 21:36
1 sty 21:44
Trivial:
ax
2 − 7x = 1 /:a
| | 7x | | 49 | | 49 | | 1 | |
(x2 − |
| + |
| ) − |
| = |
| |
| | a | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
| | 7 | | 4a | | 49 | |
(x − |
| )2 = |
| + |
| |
| | 2a | | 4a2 | | 4a2 | |
| | 7 | | 4a + 49 | |
(x − |
| )2 = |
| / √ |
| | 2a | | 4a2 | |
| | 7 | | √4a + 49 | |
x − |
| = ± |
| |
| | 2a | | √4a2 | |
1 sty 21:48
Jack:
bezpośrednio z delty nie prościej?
1 sty 21:49
bart: czemu dzielijes przez a?
1 sty 21:50
Johny11: nie widze nic oprócz f−cji kwadratowej. patrz −> funkcja kwadratowa.
1 sty 21:50
bart: ax
2−7x−1=0

Δ=49+4a
1 sty 21:51
Trivial: Bo oni nie mieli jeszcze f. kwadratowej?
1 sty 21:51
Jack:
Ok, nie zauważyłem ostatnich zdań. Niemniej swoje pytanie zaadresuj do kogoś innego − ja o tym
nie wiedziałem (gdybym wiedział, nie pytałbym).
1 sty 21:55
Trivial: OK. Adresuję swoje pytanie do barta.
1 sty 21:57
bart: ja o tym zapomniałem, przepraszam
1 sty 21:58
Trivial: W takim razie adresuję swoje pytanie do siebie. Bo oni nie mieli f. kwadratowej? Tak.
1 sty 21:59
bart: w sumie, to jak jest na etapie, że nie miała funkcji kwadratowej, to wątpię, że to skuma
1 sty 22:01
smutas: mogę spróbować
1 sty 22:03
Trivial: Czemu. My poznaliśmy f. kwadratową dopiero gdzieś w połowie drugiego roku w liceum.

Do czasu poznania delty, tego typu równania rozwiązywaliśmy właśnie tym sposobem. Nie było ich
dużo, ale pamiętam.
1 sty 22:03
Jack:
dzięki
Trivial
1 sty 22:04
smutas: ale to są zadania dla gimnazjum więc pewnie jest jakiś łatwiejszy ( bynajmniej dla mnie )
sposób
1 sty 22:04
Trivial: Ten sposób jest łatwy.
1 sty 22:05
smutas:
1 sty 22:05
1 sty 22:05
Trivial: Tak. Nie wykorzystuje nic specjalnego poza wzorami skróconego mnożenia.
1 sty 22:06
smutas: ok to przepisze to tak

dzięki i sie zapytam jej czemu jest inny wynik :&
1 sty 22:07
Trivial:
1 sty 22:07
Jack:
tak naprawdę wyprowadziałeś niemal wzory na deltę i pierwiastki. Ja pamiętam, że szkole kiedyś
babka postawiła mi 5 za wykorzystanie tych wzorów w równaniu kwadratowym (o którym wówczas
nikt chyba z nas, uczniów, nie wiedział)
1 sty 22:08
smutas: a jeszcze takie glupie pytanko ....
co oznacza ten znak ±
1 sty 22:11
Trivial: U nas, z tego co pamiętam, nauczyciel poprosił kogoś do tablicy, aby te wzory wyprowadził w
przypadku ogólnego równania. Trwało to wieczność...
1 sty 22:11
smutas: 
1 sty 22:12
smutas: <help> co ten znak ozn

?
1 sty 22:12
bart: tez pamietam

ja mialem w 3 gim, tj do 3 gim nie chodzilem
1 sty 22:13
Trivial:
Ten znaczek oznacza, że są dwa rozwiązania:
Zauważ:
x2 = 9
Jakie liczby podstawione za x i podniesione do kwadratu dadzą 9?
Odpowiedź: 3 lub −3 (czyli w skrócie ±3).
1 sty 22:13
Jack:
u CIebie są one widoczne w 5 wierszu. Gdybys przeniósł wszystko na jedną stronę, mógłbyś
zastoswać wzory skróconego mnożenia. NIe pojawiło by się też pytanie o "±"
1 sty 22:13
bart: no ze opbojetnie czy tam bedzie + czy − to Ci to wyjdzie
1 sty 22:13
smutas: ok dzięki
1 sty 22:14
smutas: Dzięki wszystkim za rozwiązanie zadań
1 sty 22:19
1 sty 22:19